Informatie Gids Fornuizen

Mogelijkheden

Als u een fornuis zoekt zijn er verschillende zaken waar u rekening mee moet houden. Waar wilt u bijvoorbeeld op koken? De meeste mensen zijn wel bekend met het gasfornuis en het elektrische fornuis, maar wist u dat houtfornuizen ook nog steeds worden geproduceerd? Voor diegenen die graag meerdere opties hebben zijn er de `dual fuel´ fornuizen, die dus op twee soorten brandstof werken. Het is niet ongebruikelijk dat de kookplaat van een fornuis gas gebruikt, maar dat de oven elektrisch is.

Ook de mogelijkheden van fornuizen variëren sterk, sommige fornuizen bevatten slechts een oven en een kookplaat, andere fornuizen kunnen een heel huis verwarmen. Belangrijk is om voor uzelf te bepalen wat u precies wilt, daarbij moet u de afmetingen van uw keuken natuurlijk niet uit het oog verliezen. Grill, draaispit, heteluchtoven, magnetron, opbergla, verlichting en afzuigkap behoren tegenwoordig allemaal tot de mogelijkheden, maar des te meer opties u kiest, des te groter het fornuis.

Elektrisch fornuis

”BestronEen elektrisch fornuis is vandaag de dag in heel wat Nederlandse huishoudens te vinden. Dit is niet erg verwonderlijk, aangezien veel Nederlanders een elektrisch fornuis erg praktisch vinden. Voor huishoudens die niet over een gasaansluiting beschikken, is elektrisch koken een prima oplossing. Een voordeel van elektrische fornuizen ten opzichte van gasfornuizen is dat er geen open vuur is, wat resulteert in een grotere brandveiligheid. Een nadeel van een elektrisch fornuis is dat elektrisch koken kostbaarder is dan koken op gas. Een ander nadeel van de kookplaat van elektrische fornuizen is, dat de temperatuur minder goed te regelen is dan bij de kookplaat van gasfornuizen. Naast de traditionele elektrische kookplaat, kunt u tegenwoordig ook kiezen voor een inductiekookplaat en een keramische kookplaat, beiden zijn goed schoon te houden.

Behalve een kookplaat, beschikt een volledig elektrisch fornuis ook over een elektrische oven. Het voordeel van een elektrische oven ten opzichte van een gasoven is, dat de temperatuur preciezer in te stellen is. Het instelbereik van een oventhermostaat loopt meestal van ongeveer 50°C tot 275°C. Fornuizen beschikken soms over een ingebouwde grill, als u van een gegrild kippetje houdt, zorg dan ook dat er een draaispit bij zit. Over het algemeen kunt u de oven- en grillfunctie trouwens niet tegelijkertijd gebruiken, maar moet u schakelen tussen deze functies. Omdat een elektrisch fornuis toch de nodige energie verbruikt, is het raadzaam het energielabel in de gaten te houden; klasse A apparaten zijn het zuinigst.

Gasfornuis

”Boretti Ondanks de modernste technieken op het gebied van kookkunst, is koken op gas nog steeds zeer populair, mede omdat het goedkoper is, dan koken op elektriciteit. Toch zijn gasfornuizen de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd, ze beschikken tegenwoordig vaak over een elektrische ontsteking en een multifunctionele oven. Het grote nadeel van een gasfornuis is dat u kookt met open vuur. Het grote voordeel is dat u bij gasfornuizen de warmte goed kunt regelen, waardoor het risico op aangebrand eten veel kleiner is. Ook heeft u geen speciale pannen nodig, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij een inductiekookplaat. Voor hen die toch nog de nodige twijfels hebben over de veiligheid van een gasfornuis, bestaat er de gasfornuisbescherming. Dit is vooral handig met kleine kinderen in de buurt. U bevestigt de bescherming met zuignappen aan het gasfornuis en past de afmetingen aan. Daarna kunt u de kinderen zonder probleem door de keuken laten lopen. Wilt u het gemak van een gaskookplaat combineren met de efficiëntie en mogelijkheden van een elektrische oven? Dan kunt u een gecombineerd fornuis kopen.

Onderhoud

”traditioneel Het schoonmaken van kookplaten en ovens is geen leuke klus. Als u poetswerk wilt voorkomen, kies dan voor een inductiekookplaat, of een keramische kookplaat, die kunt u gewoon met een natte doek afnemen. Kookt u liever op gas, dan is gas-op-glas een optie, de gaspitten bevinden zich dan op een vlakke glaskeramische ondergrond die zich goed laat reinigen. Ovens worden tegenwoordig uitgerust met wanden die zich makkelijk schoon laten maken, of (nog beter) met zelfreinigende wanden.

Populaire methodes van zelfreiniging zijn de catalytische reiniging en de pyrolyse reiniging. Bij catalytische reiniging is de oven uitgerust met wanden van grof email die vuil en vet absorberen, dit wordt gedurende het kookproces weer verbrand. Bij pyrolyse reiniging wordt op zeer hoge temperatuur alle aanslag verbrand, waarna een laagje as overblijft op de bodem van de oven. Nadeel: omdat pyrolyse ovens een speciale mantelkoeling hebben, zodat de buitenkant niet te warm wordt, zijn ze vaak duur. Indien u besluit toch maar zelf de oven te reinigen dan bij deze nog even een handige tip. Zet een schaal water met citroensap 30 minuten op hoge temperatuur in de oven, vet wordt opgelost en de oven laat zich hierna makkelijker afnemen met een natte doek.