Informatie Gids Kookplaten

Kookplaten

Er zijn allerlei soorten kookplaten, hoe moet u uit dat brede aanbod een keus maken? In deze Informatie Gids Kookplaten leest u alles wat u over kookplaten moet weten. Zo vindt u een kookplaat die voldoet aan uw wensen en die past bij het gebruik in uw huishouden.

Gaskookplaat

”gaskookplaat” De gaskookplaat bestaat al ruim 100 jaar en is nog steeds zeer populair. Een gaskookplaat is onmiddellijk op temperatuur, ook is een kookplaat een gemakkelijk beheersbare energiebron; u hebt ten alle tijde de volledige controle. Het is dus niet verwonderlijk dat veel chef-koks zweren bij een gaskookplaat. Ook is koken op gas voordeliger, dan koken op elektriciteit. Toch zijn er een aantal zaken waar u bij de aanschaf van een gaskookplaat rekening mee moet houden.

Tegenwoordig hebben veel gaskookplaten een piëzo-ontsteking; als een knop wordt ingedrukt ontstaat er een vonk waardoor een brander aangaat. Een piëzo-onsteking is wel zo handig, u hoeft niet meer met aanstekers of lucifers in de weer. Let wel, een piëzo-onsteking is elektrisch en moet dus aangesloten worden op het lichtnet.

Houd bij de aanschaf van een gaskookplaat rekening met de thermokoppel. Een thermokoppel is een mechanisme dat er voor zorgt dat de gastoevoer automatisch wordt afgesloten als de vlam dooft. Zo wordt vorkomen dat een kookplaat gas lekt als een vlam bijvoorbeeld uitwaait.

Het grootste nadeel van een gaskookplaat is het open vuur. Plaats de gaskookplaat niet in de buurt van gordijnen en ventileer uw keuken goed. Houd uw pannen in de gaten, vooral als u met boter, olie of ander vet werkt. Zorg dat u een blusdeken in de buurt heeft, alsmede een brandblusser. Let op, brandende olie mag u nooit met water blussen. Mocht de vlam in de pan slaan, dan kunt u beter de zuurstoftoevoer afsluiten, bijvoorbeeld door een deksel op de pan te doen.

Elektrische kookplaat

”symbool Mocht er geen gasaansluiting in uw keuken aanwezig zijn, dan is een elektrische kookplaat een optie. Een kenmerk van de elektrische kookplaat is dat ze traag reageert op aanpassingen van de warmte, dat heeft zijn voor- en nadelen. Een absoluut nadeel is dat een elektrische kookplaat veel energie verbruikt. Een ander nadeel is dat deze kookplaat moeilijk te reinigen is, doordat vet gemakkelijk kan inbranden. Elektrisch koken kan echter ook anders. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten van elektrisch koken. Naast de klassieke elektrische kookplaat met vier kookzones, kunt u ook elektrisch koken op de inductie-, en keramische kookplaat.

Inductie
Een inductiekookplaat werkt aan de hand van een magnetisch veld. Dit leidt tot een zeer snelle opwarming van de pan. De magneet is zelf geen warmtebron, waardoor het kookoppervlak nooit overdreven heet wordt. Hierdoor branden voedselresten niet zo snel in. Niet alle pannen zijn overigens geschikt voor inductie. U kunt het beste eerst kijken of er op de pan een symbool staat voor inductiekoken. Een inductiekookplaat oogt trouwens zeer mooi en modern in de keuken. Ze is geheel vlak en daardoor makkelijk in onderhoud. Om alles weer netjes te krijgen na het koken, is het vaak voldoende even met een natte doek over de kookplaat te gaan.

Keramisch
”keramische
Elektrisch koken kan ook op een keramische kookplaat. Een keramische elektrische kookplaat werkt volgens hetzelfde principe als een klassieke elektrische kookplaat, alleen zijn de ronde zwarte kookplaten vervangen door een glasplaat met verschillende kookzones, aangegeven door lijnen. Een spiraal zorgt voor de verwarming van de kookplaat. Het oppervlak van zo’n keramische kookplaat is gemakkelijk te onderhouden. Een nadeel is echter dat ze traag opwarmt, maar dit kunt u bij een heleboel toepassingen in uw voordeel gebruiken: groenten die langzaam moeten opwarmen kunnen dadelijk op de warmtebron gezet worden en warmen samen met het ‘vuur’ op. Het feit dat de plaat lang heet blijft, kan ook een pluspunt zijn; zo kunt u de pannen warm houden tot ze op tafel gaan, of een saus na laten sudderen. De keramische kookplaat beschikt verder over een lange levensduur en is zeer betaalbaar.

Overige aandachtspunten

Ongeacht of u een gaskookplaat of elektrische kookplaat zoekt, sommige keuzemogelijkheden blijven hetzelfde.

Pitten
”kookpan
Indien u altijd veel pannen op het vuur heeft staan, kies dan voor een kookplaat met veel pitten. Hoewel een kookplaat met 4 pitten nog steeds het meest gangbaar is, komen er steeds meer kookplaten met 5, of zelfs 6 pitten. Kookplaten met weinig pitten zijn ook verkrijgbaar, de tweepitters en eenpitters zijn bijvoorbeeld ideaal voor kampeervakanties. Bij de inductie-, keramische - en halogeenkookplaat zien die pitten er misschien wat anders uit dan u gewend bent, maar laat u daardoor niet van de wijs brengen, ze worden net zo warm.

”inductiekookplaatVormgeving
Ook de vorm van de kookplaat is niet onbelangrijk. Naast de meer traditionele vierkante vorm, worden de rechthoekige kookplaten steeds populairder. Hoewel veel gaskookplaten het bedieningspaneel aan de voorzijde hebben, zijn er ook modellen met het bedieningspaneel aan de zijkant. Sommige kookplaten werken tegenwoordig niet eens meer met draaiknopen, maar worden bediend via een touchscreen bedieningspaneel. De keuze van de vorm en vormgeving zijn natuurlijk afhankelijk van de indeling van de keuken en de functionaliteit. Als een kookplaat alleen niet helemaal aan uw wensen voldoet, overweeg dan een fornuis: een kookplaat gecombineerd met een oven.

Inbouw of vrijstaand
Als u een inbouwkeuken heeft, of aan wilt schaffen, dan is een inbouwkookplaat een optie; een inbouwkookplaat kan mooi worden verwerkt in de rest van de keuken. Als u een kookplaat koopt, is het belangrijk dat u de beschikbare nisbreedte kent. De nisbreedte is de opening in uw werkplaat waar de kookplaat in moet komen. De standaardafmeting was 56 cm, maar kan tegenwoordig oplopen tot 70 cm. Let verder op de positie van gaskraan en/of stopcontact, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Voor aanpassingen aan gas- en elektriciteitsleidingen adviseren wij de hulp van een expert in te roepen.