1. Home
 2. > Huis &Tuin
 3. > Bedden & matrassen
 4. >Matrassen informatiegids

Matrassen informatiegids

Versie maart 2010 - door EditPlace Bedding buying guide

Een goede nachtrust is belangrijk en dus moet uw bed goed en comfortabel zijn. Ongeveer eenderde van de tijd liggen we in bed en een op de twee mensen heeft rugklachten. Genoeg reden dus om onze tips goed door te lezen voor u een nieuw bed koopt.

Lees hier waar u op moet letten als u bedden koopt, de beste keus is afhankelijk van uw wensen, uw lengte en gewicht. Leer de juiste vragen stellen als u een bed gaat kopen en vind accessoires. Deze informatiegids helpt u het bed van uw dromen te vinden.

1 - Het ideale bed vinden

Latex, goed voor uw rug

Als u last heeft van uw rug kunt u het beste kiezen voor een latex matras. Latex is flexibel en buigbaar. Hierdoor sluit het zich om uw lichaam en geeft het goede support. Om een latex matras iets comfortabeler te maken, kun u het het best combineren met een lattenbodem.

 1. Alle latex matrassen
  Vanaf €202 Vergelijk prijzen »
 2. Single latex matrassen
  Vanaf €202 Vergelijk prijzen »
 3. Dubbele latex matrassen
  Vanaf €275 Vergelijk prijzen »

Matrassen geschikt voor mensen met een allergie

Voor mensen met een huismijt, stof of veren allergie, is een matras geschikt met een natuurlijke vulling als cashmier, zijde, linnen, katoen of zelfs bamboe. Let erop dat de matras een antibacteriele behandeling heeft gekregen. U kunt dit soort matrassen het best combineren met een lattenbodem. De reden hiervoor is dat er bij deze bedden meer ruimte tussen bed en vloer is dan bij een boxspring bed. Omdat er meer ruimte is, kunt u er makkelijker voor zorgen dat het stofvrij is onder uw bed.

 1. Katoenen matras
  Vanaf €149 Vergelijk prijzen »
 2. Anti allergie matras
  Vanaf €204 Vergelijk prijzen »

Afzonderlijke matrassen voor mensen met een uiteenlopend gewicht

Als u en uw echtgenoot een zeer uiteenlopend gewicht hebben of als hij/zij veel beweegt tijdens het slapen, kunt u kiezen voor 2 mogelijkheden: 2 afzonderlijke matrassen die met een verbindingsrits of band aan elkaar te maken zijn. Of een pocket vering matras. Omdat er verschillende compartimenten in zitten, heeft u geen last van de bewegingen van de persoon naast u.

 1. Alle pocketveren matrassen
  Vanaf €198 Vergelijk prijzen »
 2. Pocketveren matras enkel
  Vanaf €198 Vergelijk prijzen »
 3. Pocketveren matras dubbel
  Vanaf €239 Vergelijk prijzen »

Matrassen voor verstelbare bedden

Verstelbare bedden kunnen elektrisch of handmatig in een andere houding gezet worden. Handig voor mensen die graag in bed lezen, tv kijken of ontbijten. De mattrassen die geschikt zijn voor deze bedden moeten kunnen buigen op verschillende plekken.

 1. Alle verstelbare bedden
  Vanaf €489 Vergelijk prijzen »
 2. Elektrisch verstelbare bedden dubbel
  Vanaf €489 Vergelijk prijzen »
 3. Elektrisch verstelbare bedden enkel
  Vanaf €450 Vergelijk prijzen »

Rustige nachten met een traagschuimmatras

Als u moeilijk in slaap kunt vallen of als u veel beweegt in uw slaap, kunt een traagschuim matras overwegen. Deze matrassen zijn gemaakt van "intelligent" schuim dat zich onmiddelijk aanpast als u van positie veranderd bent. Het zorgt ervoor dat drukpunten meer ondersteuning krijgen waardoor u beter kunt slapen.

 1. Alle traagschuim matrassen
  Vanaf €129 Vergelijk prijzen »
 2. Traagschuim matrassen enkel
  Vanaf €9 Vergelijk prijzen »
 3. Traagschuim matrassen dubbel
  Vanaf €38 Vergelijk prijzen »

Slaapbanken en futonbedden

Als u af en toe logees heeft kan een slaapbank een goed logeerbed zijn. Deze bedden zijn echter niet geschikt om vaak op te slapen.

 1. Alle slaapbanken
  Vanaf €119 Vergelijk prijzen »
 2. Enkel futonbed
  Vanaf €40 Vergelijk prijzen »
 3. Dubbel futonbed
  Vanaf €119 Vergelijk prijzen »

2 - Aankooptips voor de beste matrassen

Belangrijke kenmerken om op te letten

 • - Klein of groot, de maat van de matras

  Als u alleen slaapt is een bed van 90 x 200 cm voldoende. Voor 2 personen varieren de bedden tussen 140 en 200 cm in breedte en 190 en 220 in lengte. Stardaard maten voor dubbele bedden zijn 140 x 190, 140 x 200, 160 x 200, 180 x 200, 180 x 220. In kamers kleiner dan 10m ² kunt u beter geen bed groter dan 140 x 190 cm neerzetten. De lengte van uw bed is vanzelfsprekend afhankelijk van uw lengte. Tel 15 a 20 cm boven uw lengte op voor meer comfort. Dus als u 1.80 bent, heeft u een matras nodig van 2 meter lang.

 • - Materiaal en stevigheid

  Schuim matrassen omsluiten uw lichaam en geven uw rug stevigheid. Hoe stevig de matras is heeft met uw smaal te maken. Stevigheid wordt gemeten in kg / m³. Normale stevigheid varieert van 75 tot 83 kg / m³. Bij pocketvering matrassen is de stevigheid afhankelijk van het aantal veren dat gebruikt is. Hoe meer veren, hoe beter en steviger de matras.

 • - Van katoen tot zijde, de afwerking

  De matrasovertrek ( de tijk) kan van wol, katoen, zijde of synthetisch zijn. Natuurlijke materialen reguleren de temperatuur van de matras, vangen transpiratievocht beter op en zijn hygienischer dan synthetische materialen.

 • - De perfecte bedbodem

  Of u nou eerst de bedbodem uitkiest of de matras, de twee moeten passen. Een boxspringmatras kan alleen op een boxspring frame. Op een lattenbodem passen alle matrassen.

Details die verschil maken

 • - Elektrisch of handmatig: verstelbare hoofd- en voeteneinden

  Sommige matrassen zijn bruikbaar voor elektrisch of handmatig verstelbare hoofd- en voeteneinden. Er zijn zelfs modellen met 3 tot 5 verstelbare punten. U kunt uw hoofdeinde naar boven halen als u wil lezen of juist het voeteneinde als u graag uw voeten omhoog heeft.

 • - Onafhankelijke matrassen

  Sommige matrassen kunnen zo gemaakt worden dat er 2 verschillende zones zijn met verschillende hardheid. Dit kan handig zijn als u en uw partner andere voorkeuren hebben of erg uiteenlopen in gewicht. Hoe steviger de matras, hoe minder u de bewegingen van de ander voelt. U kunt dit probleem ook oplossen door 2 losse matrassen te kopen en deze met verbindingsstuk te verbinden.

 • - Matrassen voor ieder seizoen: winter kant / zomer kant

  De meeste matrassen hebben een winterkant (dat is de kant waar het label zit) en een zomerkant. De winterkant van de matras zorgt ervoor dat u het heerlijk warm heeft en de zomerkant voert transpiratie beter af.


3 - Nog lekkerder slapen, accessoires

Donsdekbedden

Dekbedden zijn beschikbaar in synthetisch materiaal of veren. Warm in de winter en comfortabel in de zomer.

Kussens

Kies de stevigheid van uw kussen afhankelijk van hoe u slaapt. Slaapt u op rug of buik, dan is een synthetisch kussen hyperallergeen en zeer geschikt. Kussen met echte veren reguleren de temperatuur het beste. Ergonomische kussens zijn vaak van latex of schuim en zijn geschikt voor mensen die op hun zij slapen.

Bedpoten

Als u uw bed iets verhoogd zorgt dat ervoor dat u makkelijk kunt instappen. Ander voordeel is dat u meer ruimte heeft onder het bed om spullen op te bergen of makkelijk te kunnen stofzuigen. Er bestaan ook bedpoten op wielen waardoor u uw bed makkelijk kan verplaatsen. Bedpoten zijn verkrijgbaar in hout en staal in verschillende vormen.

Dekmatrassen

Een oplegmatras brengt nog meer comfort en bescherming voor de matras. Ze zorgen voor goede lucht circulatie en zijn vaak wasbaar waardoor u altijd een fris bed kunt hebben.

Matrasovertrekken

Matrassen moeten minimaal bedekt zijn met een moltonovertrek en een gewoon hoeslaken. Deze beschermen uw matras en dekmatras.

4 - Meer lezen

Bedden & Matrassen Informatiegids

Home Cinema Informatiegids

Uw bioscoop thuis!

Kerstklaascadeaus

Vind je weg in home cinema land; lees onze informatiegids voordat u koopt en geniet daarna van een echt bioscoopgevoel thuis!

Bekijk informatiegids »