1. Home
 2. > Baby & Kind
 3. > Vervoer
 4. > Autostoeltje informatiegids

Autostoeltje informatiegids

Versi July 2010 - door Edit Place Baby and child car seats Buyer's Guide

Auto ongelukken zijn een van de grootste redenen voor kindersterfte in Europa. Om ervoor te zorgen dat uw kind optimaal beschermd wordt in een auto is het van het grootste belang dat uw kind in een geschikt autostoeltje zit. Vanaf 2006 is het voor kinderen onder 1.35 verplicht om in een goedgekeurd autostoeltje te zitten tijdens de autorit.

Autostoeltjes moeten voldoen aan de ECE R44/03 of ECE R44/04 standaard. Autostoeltjes zijn onderverdeeld in categoriee 0 tot 3, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het kind. Meest belangrijke factoren waar u naar moet kijken bij de aankoop van een kinderzitje zijn leeftijd en gewicht.

Kijk voordat u een autostoeltje koopt, goed naar de mogelijkheden die u auto biedt om het stoeltje te bevestigen.

1 - Welk autostoeltje is geschikt voor uw kind?

Categorie 0 en 0+ voor baby's

Kinderstoetjes in de categorie 0 zijn bedoeld voor kinderen tot 10 kilo. Er zijn twee types: reiswiegjes en babyautostoeltjes. Reiswiegjes kunnen over de lengte van de achterbank geplaatst worden en hebben een extra riem die ervoor zorgt dat uw baby valt in het geval van een botsing of plotseling remmen. Nadeel is dat ze 2 zitplaatsen innemen. Voordeel is dat het comfortabel is voor uw baby tijdens een lange reis.

Babyautostoeltjes plaatst u achterstevoren op de achterbank, uw kind kijkt dus naar achter. Het plaatsen van een babystoeltje op de passagiersstoel valt niet aan te raden. Indien dat noodzakelijk is, moet u ervoor zorgen dat de airbag uitgeschakeld is. Kinderzitjes in de categorie 0+ zijn bedoeld voor kinderen tot 13 kilo.

 1. Reiswieg
  Vanaf €59 Vergelijk Prijzen »
 2. Maxi Cosi
  Vanaf €89 Vergelijk Prijzen »
 3. Categorie 0+
  Vanaf €72 Vergelijk Prijzen »
 4. Meer producten »

Gategorie I, II en III voor kinderen van 9 tot 36 kilo

Deze autostoeltjes worden zo bevestigd dat uw kind vooruit kijkt. The bevestiging gebeurt door middel van een 3 punts veiligheidsriem of met het Isofix systeem. Het voordeel van het Isofix systeem is dat er geen autogordel nodig is. Raadpleeg de handleiding van uw auto om te zien of uw auto geschikt is voor dit systeem.

Neem bij aankoop van een autostoeltje altijd uw eigen auto en uw kinderen mee. Let erop dat de autogordel lang genoeg is en dat er geen speling zit tussen het stoeltje en de achterbank.

Deze zittingverhogers worden gebruikt met veiligheidsriemen. Door de verhoging zit de veiligheidsriem over de schouders en heupen in plaats van langs nek en over buik.

Er bestaan twee soorten zittingverhogers (ook wel booster seats genoemd); met (afneembare) rugleuning of zonder. Het best is om een zittingverhoger te kopen met een rugleuning. Deze is vaak in hoogte verstelbaar en zorgt voor betere steun als uw kind in slaap valt en biedt enige bescherming bij een aanrijding van opzij. Bovendien zorgt een rugleuning dat u kind iets verder naar voren zit en daardoor de knieen kan buigen. Prettiger voor het kind en het zorgt ervoor dat ze niet onderuit zakken.

 1. Stoeltjes met Isofix
  Vanaf €104 Vergelijk Prijzen »
 2. Stoeltjes met Side Protection
  Vanaf €89 Vergelijk Prijzen »
 3. Stoeltjes met verstelbare rugleuning
  Vanaf €83 Vergelijk Prijzen »
 4. Meer producten »

2 - Waar moet u op letten als u een autostoeltje koopt

Over veiligheid en comfort

 • - Let op veiligheidsnormen

  Autostoeltjes moeten voldoen aan de R44-03 of R44-04 standaard. Op het label moet een omcirkelde E staan, dit garandeert dat het stoeltje voldoet aan Europese veiligheidsnormen. Verder moet er ook vermeld zijn voor welk gewicht het stoeltje geschikt is.

 • - Baby veiligheid

  Stoeltjes in de categorie 0 tot II bestaan uit een beschermend harnas om de stoel met 3 of 5 extra beschermende punten. Deze laatste zijn beter. Deze stoeltjes hebben een band die bevestigd wordt tussen de benen van uw baby waardoor ze niet uit de stoel kunnen glijen.

 • - Isofix of veiligheidsriemen

  De meeste autostoeltjes kunnen bevestigd worden met veiligheidsriemen. Sommigen kunnen daarnaast ook bevestigd worden met het Isofix systeem waarbij u geen veiligheidsriemen nodig heeft en het stoeltje direct aan uw autoframe vastgemaakt wordt. Het voordeel is dat het bevestigen simpel is en dat het autostoeltje niet makkelijk los komt. Kijkt u eerst goed na of u auto dit systeem ondersteunt. Vanaf 2011 zullen alle nieuwe auto's dit systeem hebben.

 • Details om over na te denken

  • - Hoofdbescherming

   Deze stoelen bieden meer ondersteuning. Het wordt niet aangeraden de hoofdsteunen van stoeltjes in de categorie II en III te verwijderen.

  • - Aanpasbare stoelen

   Autostoelen die aan te passen zijn aan de leeftijd en het gewicht van uw kind zijn op langere termijn goedkoper dan stoelen geschikt voor specifieke leeftijd of gewicht. Er zijn echter wel studies die uitwijzen dat deze stoelen minder veilig en gebruiksvriendelijk zijn.

  • - Comfort en hygiene: overtrek

   Bij de meeste autostoeltjes kunt u een extra overtrek kopen. Let er op dat deze wasbaar moet zijn.


  3 - Veilig en slim - Accessoires

  Hoofdsteunen:

  De stoeltjes voor de allerkleinsten hebben allemaal een beschermende hoofdsteun. Voor oudere kinderen zijn er ook aanpasbare hoofdsteunen zodat ze comfortabeler zitten.

  Scherm tegen de zon

  Een zonnescherm beschermt uw kind tegen de zon en de warmte. Verkrijgbaar met afbeeldingen van allerlei populaire stripfiguren of effen.

  Achteruitkijkspiegel

  Hiermee kunt u een oogje in het zeil houden zonder u om te hoeven draaien. Deze kunnen bevestigd worden aan uw achteruitkijkspiegel. Er zijn ook spiegels verkrijgbaar die u op uw achterruit kunt bevestigen. Daarmee kunt u uw baby in de gaten houden die in een achterstevoren geplaatst babystoeltje zit.

  Regenhoezen voor kinderzitjes en kinderwagens

  Beschermen uw baby tegen de regen. Ieder merk heeft geschikte producten te koop voor hun modellen.

  Lekker warm: dekentjes

  Heerlijk warm tijdens de winter. U kunt een gewoon dekentje gebruiken maar er zijn ook extra warme dekjes verkrijgbaar die te bevestigen zijn aan de kinderwagen..

  Overige accessoires

  Denk aan speelgoed voor uw kind voordat u op weg gaat. Er zijn speciale speeltjes die vast te maken zijn aan het raam of aan de stoel zodat ze niet kwijt raken.

  4 - Meer lezen

Vervoer Informatiegids

De beste autostoeltjes

De beste autostoeltjes

Vind hier informatie over autostoeltjes

Bekijk informatiegids »