>

All-in-Ones

Canon PIXMA TR4550 Zwart

Fotokonijnenberg.nl
Laatste update 24.01.2020

Printers consumentengids

All-in-one

Door de combinatie van een printer en scanner in één apparaat, zijn all-in-one printers een geweldige aankoop. In sommige all-in-one printers (ook wel multifunction printers genaamd) zit ook een fax en anderen zijn draadloos, zodat u comfortabel vanaf uw bank kunt printen en scannen. U kunt kiezen tussen all-in-one inkjet- of laserprinters. De juiste keus is cruciaal, omdat dit van belang is voor het al dan niet uitprinten van foto's en voor de hoogte van de kosten. Weet, dat als u een all-in-one printer koopt, u ook de kosten van inkt en papier moet incalculeren. Het soort papier heeft geen invloed op de printkwaliteit van laserprinters maar is bij inkjets wel van belang, vooral als u foto's wilt uitprinten. U kunt het beste het fotopapier van uw printerfabrikant kopen omdat dit is ontworpen voor gebruik in combinatie met de inkt die de printer gebruikt. Het kan verleidelijk zijn navulbare cartridges voor uw inkjet all-in-one te kopen maar het is goed mogelijk dat kleuren dan minder levendig zijn en sneller vervagen. Als u een all-in-one laserprinter heeft kunt u tot 50% besparen door navulbare cartridges te kopen, zonder dat de kwaliteit echt verloren gaat. (Het kan echter, dat hierdoor uw garantie vervalt, dus doe dit alleen nadat de garantie is verlopen!)

Inkjets

Omdat een inkjet all-in-one printer zowel mooie foto's als documenten van hoge kwaliteit kan produceren is hij de beste keus voor thuis. Dit type multifunction printer print niet alleen op papier, u kunt ook creatief aan de slag met opstrijkbare T-shirt transfers, labels en zelfs met CD's en DVD's. Prijzen beginnen bij 45 Euro maar hoe meer u betaalt, hoe sneller en beter het resultaat zal zijn. Bijna elk model heeft een kleurenscherm, hoewel de grootte kan variëren. Grote touchscreens zijn over het algemeen alleen aanwezig op de dure modellen. Het scherm maakt het gebruik van een all-in-one printer gemakkelijk, vooral wanneer u foto's direct vanaf uw digitale camera wilt uitprinten. Draadloze all-in-one printers zijn iets duurder maar geven wel de mogelijkheid om vanaf meerdere computers te printen en u kunt de multifunction printer neerzetten waar het u het beste uitkomt. All-in-one inkjet printers zijn in gebruik duurder dan laserprinters. Een kleurpagina kost bij een inkjet rond de 0,12 Euro terwijl dit bij de laser ongeveer de helft is. Een standaard 6x4 foto kost tussen de 0,35 Euro en 0,47 Euro (inclusief papier). Dit is duurder dan bij online fotoprinter services, maar het gaat een stuk sneller en het is een stuk handiger.

Laserprinters

Vergis u niet, laserprinters zijn waardeloos als het gaat om het printen van foto's. Om te beginnen kunnen ze niet goed op glanzend papier printen en mocht dit wel het geval zijn dan haalt de technologie het niet bij die van een inkjet als het gaat om de productie van levensechte beelden.
Ze zijn echter zeer geschikt voor kantoren, voor het printen en scannen van grote documenten. Lasers hebben twee grote voordelen op inkjets, namelijk de snelheid en de gebruikskosten. In plaats van regel per regel, printen ze hele pagina's in een keer. Met 10, 20 of soms wel meer pagina's per minuut laten ze inkjets flink in het stof bijten. Net als bij de inkjet geldt, hoe duurder, hoe sneller. Eigenlijk zijn alleen de goedkoopste lasers (gewoonlijk onder 175 Euro) langzaam, maar zelfs deze zijn sneller dan inkjets. Wat de kosten betreft; een pagina kost slecht een paar cent. Bij een inkjet kan dit bijna 10 keer zoveel zijn.
Voordat u zich laat verleiden moet u ook nog beslissen of u al dan niet een kleurenprinter nodig heeft. All-in-one kleurenlaserprinters kosten een stuk meer dan de mono uitvoeringen. Deze kunnen alleen zwart-wit printen maar zijn al verkrijgbaar vanaf 80 Euro en ze produceren scherpe teksten die uitermate geschikt zijn voor zakelijke documenten.

Resoluties

Print resolutie
In vergelijking tot inkjet all-in-one printers hebben laserprinters een lage resolutie, 600 DPI. DPI staat voor dots (puntjes) per inch. Een belangrijk gegeven is dat er weinig verschil in scherpte zit tussen de verschillende All-in-ones met laser technologie, ook al varieert de resolutie. Ze produceren allemaal heldere teksten en plaatjes. Bij inkjet All-in-ones is dit anders. Een hogere resolutie betekent meer puntjes per pagina. Dit leidt over het algemeen tot betere kwaliteit, al spelen andere factoren als druppelgrootte ook een rol. Een hoge resolutie is een indicatie van goede printkwaliteit maar geen garantie. Het laagst vindbare is 4.800x1.200 DPI (nog steeds erg goed) en 9.600x2.400 DPI is het hoogst. Tenzij u foto's gaat printen is de resolutie niet relevant omdat bij elke all-in-one printer de resolutie hoog genoeg is voor scherpe teksten en kleurige plaatjes.

Scan resolutie
Multifunction printers hebben een ingebouwde scanner. Net als bij de printresolutie betekenen hogere cijfers geen betere kwaliteit. Om documenten te kopiëren heeft u maximaal 300 DPI nodig. Dit is over het algemeen prima voor het scannen of kopiëren van foto's. Hogere resoluties kunnen nuttig zijn als u waardevolle foto's wilt vergroten of opslaan.

extra's

Fax
Een faxmachine kan nog steeds bijzonder handig zijn als u snel gesigneerde documenten moet verzenden. Denk er wel aan dat er voor het gebruik van een printer met fax een telefooncontactdoos in de buurt moet zijn.

Geheugenkaartlezers
Bijna elke all-in-one inkjet printer heeft één of meer geheugenkaartsleuven die u het mogelijk maken om foto's te printen zonder gebruik van een computer. Kaartsleuven gaan vaak gepaard met een kleurenscherm. Kleine schermen (tot 2'') zijn nog steeds nuttig maar grotere, van 3'' tot 4'' zijn beter.

Netwerken
Als u vanaf meerdere computers wilt printen, moet u een all-in-one printer aanschaffen die draadloos of door middel van een kabel kan netwerken. Voor de meeste mensen is een draadloze all-in-one printer het handigst omdat de printer dan overal kan worden neergezet.

Printsnelheid
Sommige fabrikanten hebben het bij de all-in-one printers over PPM (pages per minuut) en andere hebben het over IPM (images per minuut). PPM en IPM zijn echter niet vergelijkbaar. PPM heeft betrekking tot de laagste kwaliteit en is bedoeld om de printer sneller te doen voorkomen dan hij feitelijk is. IPM is een nauwkeurige schatting van het aantal te printen pagina's per minuut op normale kwaliteit.