>

Tablet PC & eReaders

Tablet PC Kopersgids

De Tablet PC

Het concept van de tablet PC is zeer eenvoudig - in plaats van een toetsenbord, muis of touchpad te gebruiken om je computer te bedienen, gebruik je een touchscreen. Een tablet PC wordt eerder in de hand gehouden dan deze op een tafel te leggen en wordt zoals een klembord gebruikt.

Je denkt misschien dat de tablet PC een nieuw platform is dat vorig jaar met de lancering van Apple's iPad begon, maar niets is minder waar. De waarheid is dat de tablet PC's van Windows reeds lange tijd aanwezig zijn maar ze hebben nooit het succes gehad zoals Microsoft en andere hardwarefabrikanten hadden gehoopt.

Alhoewel de tablet PC oorspronkelijk werd verhandeld als een handbediend Windows apparaat, is de Windows tablet snel geëvolueerd tot een hybride notebook / tablet PC. Zelfs vandaag de dag kun je notebooks met schermen kopen die ronddraaien en zo een Windows tablet PC worden; de tablet laptop.

Maar de tablet PC zoals we die nu kennen is een slanke, lichte en draagbare computer met een besturingssysteem en gebruikersinterface die ontworpen is om het merendeel van de eisen aan te kunnen.

De iPad

Het is moeilijk te geloven dat iets meer dan één jaar geleden de tablet PC of tablet laptop op sterven na dood was. Maar alles veranderde met de lancering van de iPad door Apple. Plotseling wilden mensen die nog nooit een tablet PC hadden overwogen er één hebben en de opmars van de tablet PC begon.

Een van de belangrijkste redenen van het succes van de iPad en waar de tablet PC's van Windows niet in slaagden, is de gebruikersinterface. In plaats van te proberen om het besturingssysteem van een desktopcomputer in een tablet PC te krijgen, paste Apple het besturingssysteem van zijn iPhone aan. Het resultaat was een tablet PC die eenvoudig en vertrouwd in gebruik is.

Met een groot, glazen multi-touchscherm is de iPad ideaal voor vingernavigatie, terwijl de traditionele tablet PC's van Windows schermen gebruikten waarbij het gebruik van een touchpen vaak nodig was.

De iPad gebruikt iTunes als een kanaal voor al zijn media, ongeacht of dit muziek, video of zelfs boeken zijn. Met geïntegreerde Wi-Fi en 3G kan je ook altijd met de iPad op het internet aangesloten zijn, zodat het een zeer nuttig instrument is als je vaak onderweg bent.

Er bestaat geen twijfel over dat de iPad de te kloppen tablet PC is maar de concurrentie neemt toe, regelmatig komen er nieuwe, verbeterde apparaten van andere merken op de markt.

Android Tablet

Volgend op het ongeëvenaard succes van de iPad tablet PC zijn we momenteel enigszins verwend met het assortiment tablet PC's. Net zoals de iOS die op de iPad tabletcomputer wordt gebruikt, zorgt Google's Android voor een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface voor een tablet PC. Als zodanig zijn er vele Android tabletten op de markt gebracht die zijn gebouwd op het succes dat Android als een smartphone platform heeft gehad.

Net zoals de iPad, is een Android tablet, zoals de Samsung Galaxy Tab, uitgerust met een glazen multi-touchscherm en alle bijbehorende gebruiksvriendelijke vingernavigatie. Een andere eigenschap die de Android tablet PC aantrekkelijk maakt, is de keuze die je hebt uit verschillende schermgroottes, dit in vergelijking met de 'één maat voor alles' mentaliteit van de iPad tabletcomputer.

Je kunt de aankomende maanden zelfs een groter assortiment Android computers verwachten als Android versie 3.0 wordt gelanceerd. Deze nieuwe versie van Android, met codenaam Honeycomb, is ontwikkeld met het oog op tablet PC's, wat zal leiden tot Android tablet PC's met nog meer functies.

Net zoals bij de iPad tabletcomputer genieten de Android tablet PC's van een uitgebreide applicatiewinkel zodat je allerlei soorten programma's op je Android tabletcomputer kunt downloaden.

Meer tabletten

Alhoewel Android tablet PC's en iPad tabletcomputers duidelijk het overgrote deel van de tablet PC markt uitmaken, zijn er andere alternatieven om in overweging te nemen. RIM, de onderneming achter de BlackBerry smartphones heeft ook een tabletcomputer die binnenkort op de markt zal worden gebracht.

De BlackBerry PlayBook tablet PC zal de strijd met Apple en de overvloed aan Android tabletcomputers aangaan. De PlayBook tablet PC, die gebouwd is op het eigen besturingssysteem van BlackBerry, kan jou aanspreken als je al een tijdje een Blackberry smartphone gebruiker bent.

Er zit ook nog steeds leven in het Windows tablet PC platform, vooral als je dezelfde programma's van je desktop of notebook op je tabletcomputerplatform wilt gebruiken. Toegang hebben tot programma's zoals Microsoft Office of Adobe Photoschop op je tabletcomputer is per slot van rekening onweerstaanbaar.

Het probleem met een Windows tablet PC is dat het besturingssysteem nooit specifiek voor een tabletcomputer is ontwikkeld  en alhoewel Windows 7 tablet PC's ondersteunt, zal de belevenis nooit zo soepel en intuïtief zijn zoals op een Android tablet of Apple iPad.

Accessoires

Omdat je je tablet PC overal mee naartoe wilt nemen, is het meest belangrijke accessoire een hoes om je tabletcomputer veilig in op te bergen. Je vindt over het algemeen twee verschillende soorten hoezen, een harde hoes met een overeenkomstige schermbeschermer of een hoes in de vorm van een boek die je kunt openvouwen om toegang tot je tablet PC te krijgen. Vanzelfsprekend is dat hoe meer bescherming een hoes geeft, hoe meer ruimte je tabletcomputer inneemt – aan jou om het evenwicht hierin te vinden.

Terwijl Apple alleen toestaat om bestanden met gebruik van iTunes naar je iPad te kopiëren, zijn de fabrikanten van andere tablet PC's veel soepeler. Het merendeel van de Android tablet PC's en Windows tabletcomputers zijn uitgerust met een soort van geheugenkaartsleuf. Dit betekent dat je de opslagcapaciteit op je tablet PC op een eenvoudige manier kunt verhogen door het inbrengen van een SD kaart.

Een geheugenkaartsleuf betekent ook dat het eenvoudig is om media zoals muziek of video op je tabletapparaat te krijgen, zonder deze op een computer te moeten aansluiten. Een SD-kaart met grote capaciteit is dus een nuttig accessoire voor je tablet PC.