>

Televisies

Samsung UE49RU8000

Fotokonijnenberg.nl
Laatste update 24.01.2020

Informatie Gids LCD TV

Wat is LCD?

”SamsungDe LCD TV is de meest voorkomende flatscreen TV. Waar voorheen de plasmatechnologie de flatscreen markt domineerde hebben vandaag de dag LCD TV's deze positie overgenomen. Een LCD televisie bestaat uit een lichtbron en een LCD panel. De elektrische stroom laat de vloeibare kristallen een draaiende beweging maken zodat er licht wordt geblokkeerd of juist wordt doorgelaten. Zodoende ontstaan er beelden op het scherm. Doordat de pixels van een LCD TV het licht simpelweg geleiden in plaats van het uit te stralen, kunnen beeldschermen variëren van heel klein tot heel groot, zonder dat de productiecomplexiteit verhoogd hoeft te worden. Hoewel dit niet altijd het geval is, kan een LCD TV ongelofelijk dun en licht zijn en soms maar enkele millimeters breed. Deze super dunne en lichte LCD TV's zijn ideaal als u uw flatscreen aan de wand van uw woonkamer wilt hangen. Hoewel er voor alle LCD TV's dezelfde basiscomponenten voor het scherm gebruikt worden, net zo belangrijk is de technologie rondom het beeldscherm. Attributen als een 200Hz processor, intelligent frame creation en local dimming backlights kunnen een grote invloed hebben op uw kijkervaring, dus koop niet louter op basis van grootte en prijs uw nieuwe LCD TV.

En LED?

De actuele discussie rond LED TV's is feitelijk een non-discussie. Een zogenaamde LED TV is namelijk een LCD TV die gebruik maakt van LEDS als lichtbron. Voorheen werden er voor LCD beeldschermen Cold Cathode Fluorescent Lamps (CCFL) als achtergrondverlichting gebruikt maar sinds kort zijn TV fabrikanten gebruik gaan maken van LED (Light Emitting Diode) lichtbronnen. Het toepassen van LED backlight in LCD TV's kent veel voordelen. Een LCD TV met LED achtergrondverlichting kan erg dun en licht zijn, wat hem ideaal maakt om aan de wand te hangen. Het gebruik van een LED lichtbron kan ook energie besparen. Maar het belangrijkste is dat LED Backlight de beeldkwaliteit aanzienlijk kan verhogen. Als u op zoek bent naar de dunste en lichtste TV dan moet u kiezen voor een edge-lit LED backlight model. Hierbij bevindt de lichtbron zich rondom het beeldscherm waardoor er een laag hardware aan de achterkant overbodig wordt en de LCD TV dus dunner. Wilt u echter de best mogelijke beeldkwaliteit dan is een full-LED LCD TV met local dimming de beste optie. Local dimming houdt in dat bepaalde gedeeltes van het scherm opgelicht ofwel gedimd kunnen worden zodat het zwart intenser en de kleuren helderder worden.

High Definition

”LEDIn principe zijn er twee soorten HD TV's: HD Ready en Full HD. Een HD Ready LCD TV is in staat een 720p of een 1080i high definition bron weer te geven. Een Full HD TV kan echter een 1080p high definition bron weergeven. 1080p houdt in dat het beeld 1080 datalijnen heeft die beetje bij beetje of in één keer doorgestuurd en weergegeven worden. Een Full HD TV heeft een 1920x1080 resolutie. Goed nieuws is dat vandaag de dag het gros van de verkrijgbare LCD TV's Full HD TV's zijn. HD Ready LCD TV's bestaan nog steeds maar het betreft meestal goedkope modellen met kleine beeldschermen. Voor de aandrijving van een HD TV is een high definition bron uiteraard een vereiste. Mocht u niet in een Set-top box willen investeren dan moet u kiezen voor een LCD TV met een ingebouwde Freeview HD tuner. Hiermee kunt u, zonder dat uw HD TV is aangesloten op andere apparaten, high definition uitzendingen bekijken. Maar voor een ultieme high definition ervaring heeft u een Blu-ray speler nodig die schitterende 1080p films op uw LCD TV zal weergeven.

Wil ik 3D?

Hoewel de meeste van ons pas net klaar zijn met het aanpassen van de woonkamer aan High Defenition, komt de 'next big thing' alweer om de hoek kijken in de vorm van 3DTV. Elke week komen er in de bioscoop 3D films uit en het is dus niet zo gek dat tv-fabrikanten hetzelfde spektakel thuis willen nabootsen. Als u mee wilt met de 3D karavaan, dan zult u moeten investeren in 3D ready TV, wat normaliter zal resulteren in de aanschaf van een model uit de bovenste regionen. Dus als u een 3D Ready TV van Samsung wilt, dan moet u op zoek naar een High End model met LED backlight. Wanneer u investeert in een 3DTV is het noodzakelijk te weten dat iedereen die meekijkt een bijpassende 3D-bril nodig heeft. Bij de meeste 3DTV's worden er één of twee paar brillen bijgeleverd maar als u kinderen heeft moet u dus extra kosten incalculeren. Dan is er nog de kwestie van het bronmateriaal. Vooralsnog bieden omroepen geen 3D uitzendingen aan, dus u zult moeten investeren in een speciaal HD abonnement of in een Blu-ray speler om gebruik te kunnen maken van een 3D LCD televisie.

Accessoires

”HDAls u een LCD TV met ingebouwde Freeview HD tuner koopt dan kunt u direct high definition uitzendingen bekijken. Maar het aantal HD kanalen op Freeview is beperkt. Om het beste uit uw nieuwe LCD televisie te kunnen halen heeft u een aantal accessoires nodig. Bent u een filmliefhebber, dan kunt u overwegen een Blu-ray speler aan te schaffen die u aansluit op uw LCD televisie. Blu-ray is de nieuwste generatie Dvd's die vlijmscherpe, high definition beeldkwaliteit biedt en die laat zien waartoe uw nieuwe TV echt in staat is. Wilt u een zo groot mogelijk aantal HD kanalen, dan is een HD Box met abonnement voor u de beste keus. Deze HD Service biedt u een keur aan films, documentaires, entertainment- en sportprogramma's in kristalheldere high definition. Bent u gek op videospelletjes, dan maken de Xbox 360 of de PlayStation 3 het mogelijk vlijmscherpe high definition games op uw LCD TV te spelen. De Playstation 3 doet ook nog eens dienst als Blue-ray speler. Om uw LCD TV te kunnen aansluiten op de nieuwste high definition pakketten heeft u nieuwe kabels nodig, en dus zult u uw oude Scart-aansluiting moeten vervangen door nieuwe HDMI kabels.