>

Digitale Fotolijsten

Informatie Gids Digitale Fotolijsten

Digitale Fotolijsten

”HAMAMet de komst van de digitale camera is het aantal foto's dat genomen wordt zo toegenomen dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te printen en op te hangen. Hier biedt een digitaal fotolijstje, ook wel photoframe genaamd, de ideale oplossing. U kunt er uw foto's één voor één op afspelen of de digitale fotolijst zo instellen dat er slechts één bepaalde foto wordt getoond. U kunt digitale fotolijsten kopen met of zonder intern geheugen in verschillende formaten en resoluties en sommige modellen bieden nog een paar andere extra opties. Er zijn er zelfs waarmee u muziek of filmpjes kunt afspelen.

Beeldscherm

Het beeldscherm van een digitale fotolijst

Het is belangrijk dat een digitale fotolijst dezelfde beeldverhouding heeft als de foto's die u gemaakt heeft. Anders krijgt u foto's op uw digitaal fotolijstje zonder voeten of hoofden met zwarte randen of waarvan de verhoudingen niet meer kloppen. De meest voorkomende verhoudingen bij een digitaal fotolijstje zijn 4:3, meer vierkant, of 16:9, breedbeeld.

U kunt kiezen voor een digitale fotolijst met een klein beeld zoals een sleutelhanger of een groot beeld zoals een televisiescherm. Om de grootte aan te geven wordt de beelddiagonaal gemeten en weergegeven in inches (1 inch is 2.54 cm). De meest voorkomende maten zijn 7, 8, 9 of 10 inch.

Helderheid, spiegeling en de kijkhoek zijn eveneens van belang. Hoe helder wordt de foto op een digitaal fotolijstje getoond en is hij op dat digitaal fotolijstje goed te zien wanneer er licht achter je brandt? Om spiegelingen te vermijden zijn er digitale fotolijsten met ontspiegeld glas. Voor de kijkhoek geldt bij een digitale fotolijst hetzelfde principe als bij een flatscreen TV; hoe groter de kijkhoek, hoe beter u de foto van opzij ziet.

Tenslotte is ook de resolutie of het aantal pixels van belang. Hoe hoger de resolutie, des te meer pixels en hoe beter de kwaliteit van de getoonde foto's. De grootte van het beeldscherm en de beeldverhouding bepalen samen de correcte resolutie.

Geheugen

”photoframeGeheugen- en aansluitingsmogelijkheden van digitale fotolijst

Steeds meer digitale fotolijsten hebben een intern geheugen waardoor u foto's op uw digitale fotolijst kunt opslaan. Het aantal dat kan worden opgeslagen hangt af van de grootte van dat geheugen. Met een intern geheugen van 32 MB kunt u ongeveer 18 foto's opslaan.

Wilt u veel foto's of muziek en filmpjes op een digitaal fotolijstje afspelen dan zal dat intern geheugen niet volstaan. In de meeste digitale fotolijsten kunt u ook een geheugenkaart plaatsen of een verbinding maken met een USB stick.

Er zijn verschillende aansluitingsmogelijkheden bij een digitaal fotolijstje. U kunt het SD-kaartje van uw digitale camera in een digitaal fotolijstje plaatsen en de foto's direct afspelen of opslaan. U kunt in sommige gevallen een USB-stick aansluiten op de digitale fotolijst en zo foto's makkelijk van uw computer overzetten en op de digitale fotolijst afspelen of opslaan. Er zijn digitale fotolijsten met een bluetooth verbinding zodat de digitale fotolijst en de computer draadloos aan elkaar gekoppeld kunnen worden en de foto's snel en eenvoudig kunnen worden overgezet. Soms is zelfs een draadloze internetverbinding mogelijk zodat u via het internet uw foto's op uw digitaal fotolijstje kunt plaatsen. U heeft dan overal ter wereld toegang tot uw foto's en u kunt ze bekijken en aanpassen, op voorwaarde natuurlijk dat uw digitale fotolijst verbonden is met het internet.

Afspelen

Afspeelmogelijkheden van een digitale fotolijst

Op een digitale fotolijst worden foto's afgespeeld zoals bij een diavoorstelling. U krijgt de foto's op een digitale fotolijst één voor één te zien, net alsof u door een fotoalbum bladert. Bij een digitale fotolijst kunt u zelf bepalen hoe snel de foto's elkaar opvolgen door de intervaltijd van de digitale fotolijst aan te passen. Bij sommige digitale fotolijsten heeft u ook de mogelijkheid om een collage te maken. Zo kunt u meerdere foto's tegelijkertijd op uw digitaal fotolijstje tonen. U stelt zelf de collage samen die op de digitale fotolijst getoond zal worden. Vaak heeft u bij een digitaal fotolijstje ook de mogelijkheid om een aantal speciale effecten toe te voegen aan foto's die op de digitale fotolijst getoond worden. Zo kunt u bijvoorbeeld de foto in een spiraal laten veranderen, u kunt hem laten vervormen, u kunt de foto op de digitale fotolijst wazig laten worden wanneer hij verdwijnt en nog veel meer. Indien een digitaal fotolijstje die optie bezit kunt u ook samen met de foto's passende muziek op uw digitaal fotolijstje laten afspelen om zo het plaatje compleet te maken. In plaats van de hele foto kunt u op een digitaal fotolijstje vaak ook een klok of een kalender tonen met dan daarnaast een foto naar keuze.

Opties

”Welke extra opties zijn er zoal bij een digitale fotolijst

Hoe een digitaal fotolijstje wordt bediend, verschilt van lijst tot lijst. Er zijn digitale fotolijsten waar de bedieningsknoppen op de achterkant van de lijst zitten. Zo verstoren ze het zicht op het frame niet maar zijn ze wel iets moeilijker te bereiken. Er zijn ook digitale fotolijsten met de knoppen aan de voorzijde of met aanraakknopen in de rand van de lijst. Sommige digitale fotolijsten hebben zelfs een afstandsbediening.

Niet ieder digitaal fotolijstje kan zowel liggend als staand gebruikt worden. Als u regelmatig foto's neemt waarbij u uw digitale camera een kwartslag hebt gedraaid zoals bij het nemen van een portretfoto dan zijn er ook digitale fotolijsten die dat wel kunnen. Zo voorkomt u dat als u een foto staand heeft genomen en deze liggend afspeelt, deze foto op de digitale fotolijst verkleind zal worden weergegeven.

U kunt kiezen voor een multimedia digitaal fotolijstje waarop u naast foto's ook muziek of filmpjes kunt afspelen. Een dergelijk digitaal fotolijstje kan de meest voorkomende videoformaten aan maar u kunt het best altijd controleren of het formaat van uw videobestanden op de digitale fotolijst van uw keuze kan worden afgespeeld. Dit digitaal fotolijstje kan MP3 bestanden afspelen zodat u bijvoorbeeld muziek kunt toevoegen aan de foto's die worden getoond. Om deze te kunnen afspelen is dit multimedia digitaal fotolijstje voorzien van luidsprekers.