>

Fietsen

Buying guide Fiets

Fietsen is snel en goedkoop

Bent u al lang niet meer in een fietsenwinkel geweest, dan zult u nu versteld staan van het enorme aanbod van modellen, verschillende materialen en de ontelbare accessoires die tegenwoordig op de markt zijn. Start daarom uw zoektocht naar een nieuwe fiets op onze website. Kelkoo maakt u wegwijs in het overweldigende aanbod en geeft u eerlijke en betrouwbare informatie met betrekking tot uw nieuwe fiets en alle toebehoren zoals een fietstas en een helm. Voor een nieuwe fiets of elektrische fiets vind u op onze website de beste prijzen en aanbiedingen van bekende merken zoals Batavus, Sparta en Koga-Myata.

Modellen

De fiets kent vele verschillende modellen en uitvoeringen

Een fiets is verkrijgbaar in vele soorten modellen die elk geschikt zijn voor een bepaald gebruik. De meest verkochte fietsen zijn de stadsfiets voor korte ritjes, de racefiets voor de echte sportievelingen en de mountainbike voor ruige ritten door bossen en velden. De fietstas van uw fiets of elektrische fiets laadt u op een mooie vrije dag vol met proviand om tijdens een dagtocht door de natuur onderweg een lekkere picknick te houden.

De laatste jaren is de bakfiets uitgegroeid tot een ware rage. De bakfiets is in de stad een uitstekend vervoermiddel om meerdere kinderen tegelijk relatief veilig van en naar school te vervoeren. Het nadeel is dat deze fiets veel ruimte inneemt op de vaak krappe, stadse fietspaden wat wel eens tot ergernis leidt bij andere fietsers. Andere varianten op de fiets zijn de vouwfiets, de ligfiets en de tandem.

Het onderscheid tussen een fiets voor dames en voor heren bestaat alleen nog uit traditie. Veel vrouwen dragen zelden nog rokken of jurken die het opstappen op een fiets met bovenbuis moeilijker maken, terwijl veel heren zich niet bewust zijn van het feit dat een herenfiets steviger is dan een damesfiets. Producenten hebben inmiddels de markt voor damesfietsen ontdekt en komen met speciale damesuitvoeringen omdat vrouwen nu eenmaal een andere lichaamsbouw en een andere spierkrachtverdeling hebben dan mannen.

Elektrisch

De elektrische fiets is bezig aan een opmars

Dankzij de elektrische fiets kunnen senioren en mensen met gezondheidsproblemen langer in beweging blijven. Deze fiets is vooral populair bij deze twee groepen. De belangrijkste onderdelen van de elektrische fiets zijn de motor en accu. De gebruiker kan de elektrische fiets naar keuze de hele reis motorische ondersteuning laten bieden of alleen bij tegenwind of wanneer het parcours bergop gaat. In de laatste jaren is de verkoop van de elektrische fiets sterk gestegen, terwijl de verkoop van de gewone fiets afnam.

De elektrische fiets kent twee soorten: de E-bike en de pedelec. De E-bike is een elektrische fiets waarbij de motor wordt aangestuurd met een gashendel. Op deze fiets kan gefietst worden zonder motorhulp terwijl uitsluitend op kracht van de motor rijden ook mogelijk is.

De pedelec komt slechts in beweging wanneer de bestuurder zelf de pedalen rond trapt. Deze elektrische fiets geeft dus alleen ondersteuning aan de fietser en kan niet als een soort bromfiets gebruikt worden. De pedelec is in Nederland de meeste verkochte elektrische fiets.

Er bestaan ook systemen om een gewone fiets om te bouwen tot een elektrische fiets. De motor en de accu kunnen niet in het frame van de gewone fiets worden geplaatst maar worden aan de bagagedrager of in een fietstas bevestigd. De elektrische fiets blijft er zo uitzien als een gewone fiets.

Onderdelen

Let goed op de belangrijke onderdelen van uw fiets: het frame, de wielen en de remmen

Het belangrijkste onderdeel van de fiets is het frame, tegenwoordig meestal gemaakt van het lichte metaal aluminium, al dan niet in combinatie met koolstofvezel (carbon). In Nederland is nog een enkele fabrikant te vinden die de frames van een fiets zelf last of soldeert en deze op maat kan maken. De meeste frames worden echter in zijn geheel geïmporteerd uit Azië. Het frame van een fiets moet simpel blijven om te voorkomen dat de fiets te zwaar wordt.

De meest gangbare wielmaat voor een fiets voor volwassenen is 28 inch. Bent u op zoek naar een fiets voor dagelijks gebruik, dan zal uw fiets geleverd worden met standaard banden. Sommige fietsen worden geleverd met zogenaamde anti-lekbanden. Door de aanwezigheid van een dun laagje kevlar onder het loopvlak, kunnen scherpe voorwerpen moeilijker de binnenband leksteken. Een racefiets is meestal voorzien van tubes.

Bij uw zoektocht naar een nieuwe fiets, zal het u opvallen dat bijna elke fiets is uitgerust met handremmen. Een fiets met een terugtraprem is echter ook nog te vinden. Vooral wanneer u uw fiets veel in volle fietsenrekken zal gaan parkeren, is een fiets met een terugtraprem te overwegen. De remkabels van handremmen zijn kwetsbaar maar daar staat tegenover dat ze gemakkelijker te repareren zijn dan de terugtraprem. In de meeste landen is laatstgenoemde overigens een onbekend fenomeen.

Accessoires

Alle accessoires voor uw fiets: van fietstas tot helm en van zadel tot wielerkleding

De winstmarge op de verkoop van een fiets is klein en fietsenhandelaren maken dan ook voornamelijk winst op hun serviceverlening en de verkoop van accessoires. In de online shop van Kelkoo is elk gewenst accessoire te bestellen: van fietstas tot helm en van kilometerteller tot fietskleding.

Voor fietsers op een racefiets of een mountainbike is het dragen van een helm een must. Deze fietsers zullen ook belangstelling hebben voor goede wielerkleding. Voor lange tochten is een wielerbroek met ingenaaid zeemleer onontbeerlijk en voor optimale aerodynamica wordt een strak wielershirt gedragen. Helaas onmisbaar in Nederland is goede regenkleding. Zeker wanneer regenkleding op de fiets wordt gedragen is een goede ventilatie van de plastic kledij zeer belangrijk omdat men anders alsnog nat – maar dan van het zweet – op de plaats van bestemming arriveert.

Het type zadel is voor een ieder een persoonlijke keuze. Zoek het juiste zadel met zorg uit, zeker wanneer u lange ritten gaat maken op uw fiets om een pijnlijk zitvlak te voorkomen. Er zijn onder meer sportzadels, gelzadels, dameszadels en rokzadels verkrijgbaar.

Kunt u uw fiets niet in een afgesloten ruimte stallen, voorzie uw kostbare vervoermiddel dan van goede sloten, bijvoorbeeld een kabelslot om uw fiets aan het fietsenrek of ander straatmeubilair te bevestigen.