>

Game Consoles

Game console informatiegids

Game Consoles

De dagen zijn voorbij dat game consoles nog uitsluitend gebruikt werden voor gamen. Tegenwoordig worden ze ook gebruikt om films of foto's mee te bekijken, muziek te beluisteren of mee op internet te gaan.

Als je een console wil kopen, moet je eerst goed nadenken over de verschillende soorten games dat je wilt gaan spelen, met wie je het wilt gaan spelen en waar je het wilt spelen. Wil je comfortabel thuis gamen of wil je hem altijd meenemen? En verder is het belangrijk dat je let op aansluitmogelijkheden voor TV, netwerk en internet.

Nadat je hebt verzonnen hoe je je game console wilt gaan gebruiken, kun je de verschillende specificaties van consoles bekijken en met elkaar vergelijken.

console voor iedereen

Voor de rusteloze types: Nintendo Wii

Snel verveeld bij het gamen? Liever gamen met anderen? Geen type om rustig te zitten en dol op sport? Dan is dit de console voor jou, speciaal ontworpen voor sportgames. Alleen of met anderen. Op de Wii van Nintendo kun je fantastische spellen spelen met de hele familie.

Met de Nintendo Wii accessoires worden bewegingen gesignaleerd waardoor je kunt tenissen, yoga kunt beoefenen, boksen of steppen. Met Wii Fit krijg je een virtuele coach die je begeleidt door een compleet trainingsprogramma. The console slaat je profiel op waardoor je voortgang kunt bekijken van je conditie.

Gamers pas op: Microsoft Xbox 360

Ben je een ervaren gamer en stel je hoge eisen? Zeker aan de beeldkwaliteit van games? Dan is de Xbox 360 van Microsoft een goede keus. Met name de grafische kwaliteit van de Xbox is opvallend, de beeldkwaliteit lijkt op film. Een ander groot voordeel is het multichannel surround sound. Bij de Xbox kun je in een netwerk spelen en games of demo's downloaden zodat je altijd voorop loopt.

Multimedia fans: PS3 – Playstation 3 Sony

Wil je online kunnen gamen? En wil je films zien en je console kunnen gebruiken als een computer? Kies dan een PS3.

Er zijn veel functionaliteiten op deze console die ervoor zorgen dat je multimediaal kunt gamen. Je kunt Blu-ray DVD's bekijken en het heeft een hard disk waarop je muziek of video's kunt opslaan.

De kwaliteit van de games is zeer goed en de beeldkwaliteit opvallend. De PS3 slim is eenvoudiger en goedkoper dan een PS3 console. Op de PS3 console zijn ook PS2 games te spelen.

Overal gamen : handheld consoles

Het belangrijkste bij deze consoles is de batterijduur, deze varieert van 5 tot 19 uur.

Sommige consoles werken met game cartridges zoals Nintendo DS lite. Andere maken gebruik van UMDs (Universal Media Disc), zoals PSP, hierop kun je ook films en foto's bekijken. Er zijn consoles met de mogelijkheid om online te gamen. Consoles met touchscreen hebben als voordeel dat je ze sneller kunt besturen. Een ander punt waar op gelet moet worden is de mate waarin ze tegen schokken kunnen, dit verschilt zeer van model tot model.

Educatieve consoles en games voor kinderen

Voor kinderen zijn speciale consoles, zoals van Vtech, ontworpen. Sommige zijn 3D en anderen kunnen CD's afspelen. Er zijn veel verschillende spellen voor verkrijgbaar, van geheugentrainingen tot logisch nadenken en rekenen. Bekende figuren helpen je kind letters te herkennen en het horen van welke geluiden bepaalde beesten maken. Daarnaast zijn er ook consoles voor linkshandige kinderen.

Soms is het moeilijk om met een kind een afspraak te maken hoelang hij/zij mag spelen, op sommige consoles kun je om die reden de spelduur ingeven. Om ervoor te zorgen dat kinderen niet op internet sites voor volwassen komen, zijn er consoles die bepaalde webpaginia's blokkeren.

Juiste console

Waar je op moet letten:

- Waar ga je gamen? Handheld console of console voor thuis

Thuis consoles zijn met name bedoeld voor thuisgebruik maar omdat ze vrij compact zijn, is het vrij eenvoudig om ze mee te nemen. Bijvoorbeeld op vakantie. Op een handheld console kun je overal gamen en deze passen makkelijk in een tas of zak.

- Beschikbaarheid van games

Er zijn enorm veel games beschikbaar maar niet allemaal geschikt voor ieder type console. Als je een uitgesproken voorkeur hebt voor spellen als FIFA of Call of Duty Modern Warfare, kies dan een console waarop je dit soort games kunt spelen.

Op de PSP is het mogelijk om spellen te spelen in oudere versies. Bij Nintendo is het mogelijk om oude spellen te downloaden en deze op de Wii te spelen, de Nintendo DS kan ook spellen lezen van de Gameboy Advance.

- Data opslag: memory card of harddisk

Sommige consoles werken met een hard disk zoals de Xbox of PS3, anderen werken met een intern geheugen. Consoles met een harddisk kunnen films, foto's of muziek opslaan, net als op een PC. We raden aan om een harddisk te kiezen met een capaciteit tussen 120 Gb en 250 Gb. De Wii heeft een flash geheugen van 512 Mb, uit te breiden met SD kaarten. Afhankelijk van het model, valt er 4 Gb toe te voegen. Op deze kaarten worden o.a. games opgeslagen, maar ook muziek, foto's of video's en deze data is te kopiëren en te gebruiken wanneer nodig. De levensduur van een SD kaart is beperkt en ze zijn langzamer dan hard disk bij het verwerken van data. Bovendien hebben ze een lagere opslagcapaciteit en zijn de kosten per Gb aanzienlijk hoger dan bij een hard disk.

- Verbinding met netwerk of internet

Met een internet verbinding kun je gamen met wie dan ook ter wereld op consoles als PS3. Er zijn ook consoles waarmee je een LAN of Ethernet verbinding kunt maken. Dan kun je op een netwerk tegen elkaar gamen. Dit kan bijvoorbeeld op een Wii waarbij Wi-Fi technologie gebruikt wordt om een draadloos netwerk te maken. Dus draadloos tegen en met elkaar gamen, bijvoorbeeld GTA, Street Fighter of Final Fantasy.

Onderscheidende eigenschappen

- Beeldkwaliteit; resolutie

De resolutie bepaalt de beeldkwaliteit op je scherm. Deze resolutie is tussen 480 de 1080 pixels. Hoe hoger het aantal pixels, des te beter de beeldkwaliteit. Met PS3 en Xbox360 consoles krijg je de beste kwaliteit als ze aangesloten zijn op een HD scherm. Meestal hebben handheld consoles een 4:3 inch scherm en 480 * 272 pixels. Touch screen modellen hebben een resolutie van 256 * 192 pixels.

- Leesbare formaten

Op sommige consoles kun je CD's, DVD's en Blu-ray afspelen. PS3 met een Blu-ray speler zijn aanzienlijk duurder. Handheld consoles werken meestal met game cartridges zoals Nintendo DS, die echter ook kleiner formaat kaarten kan lezen. PSP maakt gebruik van UMD's.

- Poorten en verbindingen

Sommige consoles hebben drie USB 2.0 poorten om ze aan te sluiten en muziek, video of foto's op te slaan. Er zijn twee soorten draadloze verbindingen: Wi-Fi en Bluetooth.

Console accessoires

Geluid

Draadloze microfoons zijn eenvoudig aan te sluiten en zijn onmisbaar bij muziek games als Singstar voor de PS3. Om er voor te zorgen dat je andere niet stoort kun je een headset aansluiten, ook verkrijgbaar met een microfoon. Met speakers maak je van je game console een Hi-Fi systeem.

HDMI kabel

Als je een HD TV hebt, heb je een HDMI kabel nodig om de beste beeldkwaliteit van je game console op je scherm te zien.

Afstandsbediening

Game consoles zijn vaak ook te gebruiken als Blu-ray speler of DVD speler. Met een afstandsbediening hoef je niet meer van de bank en bekijk je de mooiste films op je tv.

Game console randapparatuur

Er is een grote verscheidenheid aan randapparatuur die in sommige gevallen nodig zijn voor bepaalde games. Zoals geweren, bokshandschoenen, dansmatten en zelfs muziekinstrumenten zoals bij Guitar Hero, DJ Hero of Rock Band. Sommige sturen hebben een versnellingspook, pedalen en force feedback waardoor het lijkt alsof je echt in een auto zit.

Bescherming

Er zijn tassen beschikbaar voor verschillende soorten consoles, handhelds en thuis consoles.