>

Laptops

Resultaat weergeven voor

Laptop informatiegids

Draagbaarheid

Wanneer u een laptop aanschaft, is het zeer belangrijk goed na te denken over zijn toekomstige functie. Wanneer u dat gedaan heeft kunt u prijs, gewicht en batterijduur tegen elkaar afwegen, zodat u een computer vindt die precies aan uw behoeften voldoet.
Als u op zoek bent naar een goedkope laptop die u overal mee naar toe kunt nemen, en als u hem niet voor andere dingen gaat gebruiken dan tekstverwerking en internet surfen, dan moet u kijken naar een netbook.
Met prijzen gewoonlijk onder de 350 Euro en een batterijduur van 5 uur of meer, gaan ze een werkdag mee zonder in de buurt van een stopcontact te hoeven komen. Ze hebben echter tamelijk langzame processors en redelijk kleine 10.1 inch beeldschermen. Wilt u goede prestaties en draagbaarheid, kijk dan naar een ultra-portable notebook. In tegenstelling tot netbooks hebben ze snelle processors en grotere beeldschermen (11.1 inch tot 14 inch). Het gewicht heeft invloed op de prijs. Hoe lichter u hem wilt, hoe meer u er voor zult moeten betalen. Prijzen lopen van 500 Euro tot 2.500 Euro (hoewel u momenteel geweldige aanbiedingen kunt vinden). Net als bij netbooks is de batterijduur 5 uur of meer.

Vermogen

Als niet de draagbaarheid maar het vermogen van belang is, dan moet u kijken naar een desktop replacement. Het scherm is vaak 17 inch of groter en vaak wegen ze 2.7 kg of meer. Met een batterijduur van minder dan drie uur zijn deze laptops ontworpen voor bureauwerk. Daarnaast kunnen deze ook netjes worden opgeborgen.
Hun voordeel is een groot scherm met een hoge resolutie (1.600x900 en hoger), een grotere harde schijf en een full-size toetsenbord waardoor typen gemakkelijk is.
Bovenaan de prestatieladder staan de gaminglaptops, met dedicated 3D graphics en specials, die alles doen wat je van ze vraagt, inclusief intensieve foto- en videobewerking.
Daarom is het belangrijk te weten wat u met uw notebook wilt doen. Het heeft geen nut om 950 Euro aan een laptop uit te geven als u hem alleen gaat gebruiken voor eenvoudige taken.

Mocht u een goede all-round laptop zoeken die internet en tekstverwerking aankan, evenals simpele foto- en videobewerking dan moet u zich richten op de top van de goedkopere modellen notebooks. Normaal worden deze goedkope laptops (rond de 450 Euro à 600 Euro) geleverd met een 15 inch scherm.

Specificaties

Schermgrootte
Hoe groter het scherm, hoe hoger de resolutie en hoe meer informatie u er op kwijt kan. De resolutie van een netbook, 1.024x600, kan wat benauwd aanvoelen.
Ultra-portables en goedkopere laptops hebben vaak een 1.366x768 resolutie, wat prima is voor HD video, en desktop replacement laptops hebben een resolutie van of 1.600x900 of zelfs van 1.920x1.080.

Gewicht
De schermgrootte heeft invloed op het gewicht. Hoe groter het scherm, hoe zwaarder de laptop. Een gewicht van rond de 2 kg is prima maar als u de laptop de hele dag met u meeneemt is 1.5 kg of minder beter.

Batterij
De batterijduur bepaalt hoe lang uw laptop het uithoudt zonder op stroom aangesloten te worden. Voor een desktop replacement notebook is een paar uur prima. Voor een goedkopere- of gewone laptop is vier uur goed, en netbooks en ultra-portables zouden vijf uur of langer moeten meegaan.

Geheugen
Hoe meer geheugen, hoe soepeler uw laptop loopt. Het laagst acceptabele is 2GB RAM, maar 4GB is beter. Voor 4GB of meer geheugen heeft u de 64-bit versie van Windows 7 nodig. Een Netbook heeft meestal 1GB RAM, wat prima is, maar meestal is het wel mogelijk het te verhogen naar 2GB.

Wat zit erin?

Processor
Het brein van uw laptop of netbook. Een dual-core model is het beste omdat dit betekent dat uw computer dan feitelijk 2 processors heeft. De beste keuze is momenteel de Intel Core i3, i5 of de i7.

Harde schijf
Deze bepaalt hoeveel bestanden u op uw laptop kwijt kunt. Het minimale wat wordt aanbevolen is 160GB. Maar realistisch gezien is 250GB of meer beter.

Dedicated graphics
Wanneer u films wilt kijken en op internet wilt surfen, is een dedicated graphics chip niet nodig in uw notebook. Wilt u echter de nieuwste spelletjes spelen dan heeft u extra hulp nodig en daarvoor is er de AMD Radeon 5000-series of Nvidia 400M series chip.

Optische drive
Als u films wilt kijken of als u veel wilt branden, dan heeft u een zogenaamde optische drive nodig. Met een DVD-drive kunt u DVD's en CD's zowel lezen als branden. Met een Blu-ray lezer kunt u Blu-ray schijven lezen en CD's en DVD's branden. Tot slot kunt u met een Blu-ray brander Blu-ray schrijven en DVD's als CD's branden.

Geheugenkaartlezer
Foto's en video's overzetten van een digitale camera naar een laptop gaat een stuk makkelijker als u een ingebouwde geheugenkaartlezer heeft. Kijk op uw camera voor het juiste kaartformaat.

Accessoires

Toetsenbord en muis
Lang achter elkaar werken op een laptop kan oncomfortabel zijn, dus voor uw bureauwerk zou u een normaal toetsenbord en een gewone muis moeten aanschaffen.
Moderne optische muizen hebben geen muisbal maar ze hebben wel een platte en matte ondergrond nodig.

Monitor
Het gebruik van een gewone desktop monitor kan werken op een laptop aan een bureau makkelijker maken. Om een monitor te kunnen gebruiken heeft u een laptop met een video output nodig. VGA-outputs zijn goed voor alle soorten monitors maar u krijgt betere kwaliteit met HDMI of DVI.

Tassen
Wanneer u uw laptop de hele dag bij u draagt kan deze beschadigd raken. Het is daarom een goed idee een gevoerde laptoptas aan te schaffen zodat hij is beschermd als u hem eventueel laat vallen. Bij de aankoop van sommige notebooks krijgt u er een gratis laptoptas bij.

TV tuners
Heeft uw laptop Windows 7, dan kunt u met een TV tuner opnemen, pauzeren en live TV kijken en zo de laptop transformeren in een echt amusementsmedium.

3G dongle
Mocht u altijd en overal internet op uw laptop willen, dan biedt een 3G dongle pakket u mobiel breedband dat gebruik maakt van het mobiele telefoonnetwerk.