>

Monitoren

BenQ GW2780 27 inch Monitor Zwart

Fotokonijnenberg.nl
Laatste update 24.01.2020

Buying guide monitor

Koopadvies monitor

Een monitor is tegenwoordig in vrijwel alle huishoudens en bedrijven een bekend verschijnsel. Wanneer een computerscherm wordt aangesloten op een computer, maakt het de interne processen van deze computer zichtbaar voor de gebruiker; het is daardoor onmisbare randapparatuur van elke computer. Wanneer u van plan bent een nieuwe monitor aan te schaffen, heeft u de keus uit een grote verscheidenheid aan merken en typen. Lees ter oriëntatie daarom eerst eens dit koopadvies, zodat u voor de aankoop van een computerscherm goed beslagen ten ijs komt.

LCD Monitor

Typen lcd monitors

Er zijn weinig artikelen die zo’n snelle ontwikkeling hebben doorgemaakt als de monitor, behalve misschien de computer zelf. In een tijdspanne van drie decennia zijn de technologische ontwikkelingen heel snel gegaan: van de ouderwetse monochrome, flikkerende monitor tot de eigentijdse strak vormgegeven TFT monitor met een rustig en helder beeld.

We zullen ons voor dit koopadvies uiteraard beperken tot de moderne monitor. De meest verkochte monitor is tegenwoordig de lcd monitor. De afkorting lcd betekent ‘liquid crystal display’. De werking van een lcd monitor berust op actieve vloeibare kristallen in het display, die de polarisatierichting van licht kunnen draaien wanneer er elektrische spanning op wordt gezet, en het licht al dan niet doorlaten.

Een lcd monitor kan reflectief, transmissief of transflectief zijn. Een reflectieve lcd monitor maakt met behulp van een spiegel in de lcd cel gebruik van de weerkaatsing van omgevingslicht. Veel rekenmachines beschikken over zo’n lcd monitor. Een transmissieve lcd monitor daarentegen, heeft een kunstmatige lichtbron achter het display. Laptops hebben zo’n type computerscherm. Een transflectieve lcd monitor ten slotte, is een combinatie van de twee hiervoor beschreven monitoren. Zo’n beeldscherm maakt gebruik van een spiegel met gaatjes of een halfdoorlatende spiegel. Dit type beeldscherm wordt toegepast in mobiele telefoons.

Beeldverhouding

Beeldverhouding en responstijd: aan u de keus

Bij de aankoop van een computerscherm, is het belangrijk rekening te houden met de beeldverhouding, in het Engels ‘aspect ratio’ genoemd. De aspect ratio is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van een beeld. Net zoals een televisie kan een lcd monitor een breedbeeldverhouding hebben of een standaard beeldverhouding. De standaard beeldverhouding is 4:3, terwijl de verhouding voor breedbeeld 16:9 of soms 16:10 is. Welke beeldverhouding u moet kiezen voor uw monitor, hangt af van het doel waarvoor u het beeldscherm gaat gebruiken. Terwijl een standaardbeeldverhouding voor kantoortoepassingen of gaming het handigst is, is breedbeeld het meest geschikt voor het bekijken van films.

Een ander belangrijk aspect van een monitor is de responstijd: de tijd die een computerscherm nodig heeft om van kleurintensiteit te veranderen. Een monitor met een kortere responstijd is beter, want hoe korter de responstijd is, hoe sneller het scherm zich aanpast aan beeldverandering. Vooral bij het spelen van games en het kijken naar films is de responstijd belangrijk omdat de pixels dan voortdurend van kleur veranderen en er bij een langere responstijd een waas kan ontstaan. Afhankelijk van het doel waarvoor u de monitor gaat gebruiken, is de responstijd in meer of mindere mate belangrijk: voor kantoorgebruik is het immers van minder belang hoe lang de responstijd is.

Pixels

Dots per inch

Het tegenwoordig veel verkochte TFT computerscherm is een verbeterde versie van de lcd monitor. De afkorting TFT staat voor Thin Film Transistor. In het TFT scherm is voor elke pixel een minuscule transistor geïntegreerd in de glasplaat, waardoor iedere pixel afzonderlijk aangestuurd kan worden. In navigatieapparatuur en lcd monitors wordt het TFT veel toegepast.

Belangrijk bij de aankoop van een monitor, is te letten op de gebruikte standaard voor de weergavemodus van een monitor. Na de bekende VGA standaard zijn deze standaarden een tijdje niet gebruikt, maar tegenwoordig worden deze termen vaak wel weer vermeld. Een andere belangrijke indicatie voor de kwaliteit van een computerscherm is de term DPI, dat ‘dots per inch’, dus het aantal punten per inch, betekent. Hoe hoger het DPI is, hoe scherper het beeld dus is. De resolutie alleen is echter niet zaligmakend; de frequentie waarmee het beeld ververst wordt, de ‘refresh rate’, is eveneens van belang. Hoe vaker het beeld van uw monitor wordt ververst, hoe rustiger het beeld is voor uw ogen.

Aansluitingen

Mogelijke aansluitingen van een monitor

Een computerscherm kan glanzend of mat zijn. Een glanzend beeldscherm staat mooi en geeft ook een scherper beeld. Nadeel van een monitor met een glanzend beeldscherm is echter dat er licht in weerspiegeld wordt, wat erg hinderlijk kan zijn. De kijkhoek van een monitor geeft aan vanuit welke hoek u het beeld op de monitor nog goed kunt zien. De gangbare waarden voor de kijkhoek zijn 150 tot 168. Als de kijkhoek groter, is betekent dit dat er minder vervorming optreedt wanneer u bijvoorbeeld van opzij naar het computerscherm kijkt.

Er zijn drie soorten aansluitingen die voor lcd monitoren worden gebruikt. Niet elk beeldscherm beschikt over meerdere aansluitingen, dus het is belangrijk hier op te letten. De ‘D-sub’ of VGA aansluiting is de meest voorkomende aansluiting, die ook op vrijwel elke computer aanwezig is. De meeste monitoren beschikken in ieder geval over deze analoge aansluiting. Daarnaast is er de Digital Video Interface (DVI) aansluiting: in tegenstelling tot de VGA aansluiting, een digitale aansluiting, die een hogere verversingsfrequentie en resolutie aan kan. In de derde plaats is er de High Definition Multimedia Interface (HDMI) aansluiting. Deze eveneens digitale aansluiting kan in tegenstelling tot DVI, niet alleen beeld maar ook geluid doorgeven. Ten slotte beschikt de monitor vaak over één of meer scart aansluitingen, waardoor u tv kunt kijken op uw monitor.