>

Printers

Canon Zoemini Mobiele Fotoprinter Wit

Fotokonijnenberg.nl
Laatste update 24.01.2020

BG19 Buying guide printer fotoprinter printers

Welk type printer?

Bij aankoop van een printer, is het belangrijk vooraf te bedenken wat u met de printer wilt gaan afdrukken. Er zijn namelijk tal van printers te vinden, die allemaal specifieke eigenschappen hebben, afhankelijk van het doel van de printer. Een printer die dienst doet in een organisatie zal andere functionaliteiten bevatten dan een printer waarmee thuis geprint wordt. Een fotoprinter kent dan weer een aantal karakteristieken die eigen zijn aan het afdrukken van foto’s. De keuze zal gaan tussen een gewone of een fotoprinter, waarbij u binnen de gewone printers kunt kiezen tussen laser- of inkjetprinters.

De juiste keuze

De printer kiezen die aan uw behoeften voldoet

Er zijn tal van criteria die u kunt hanteren bij de keuze van uw printer of fotoprinter waarbij uiterlijk, prijs en kwaliteit bepalend zijn. Het uiterlijk van uw printer is afhankelijk van uw eigen smaak en voorkeur. De prijs vertelt natuurlijk wel iets over de printer, al is het dan in beperkte mate. Fotoprinters zijn te vinden vanaf ongeveer 40 euro en de prijs loopt op tot 2.000 euro. Voor inkjetprinters zit u in dezelfde prijscategorie. Laserprinters vindt u vanaf ongeveer 80 euro. Let er wel op dat de goedkopere laserprinters vaak zwart-wit printers zijn. Een printer met lasertechnologie die full color afdrukt, is iets duurder. Voor iedere printer geldt dat een goedkoper model niet altijd een kwalitatief minder model is, maar bij de duurdere printer bent u wel verzekerd van een goede kwaliteit. Bovendien heeft u bij de duurdere fotoprinter de mogelijkheid tot het gebruik van zwaarder papier, wat voor foto’s een must is. Maar vooral belangrijk bij uw keuze is de kwaliteit van de printer.

Kwaliteit wordt bij een printer vooral bepaald door functionaliteiten zoals kleurverloop, resolutie, snelheid en mogelijke papiersoorten die u bij de printer kunt gebruiken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van andere opties die de aantrekkelijkheid van een printer kunnen verhogen.

Eigenschappen

Waar houd ik allemaal rekening mee?

Ten eerste is er de uitvoering van de printer, welke, naast het uiterlijk, bestaat uit grootte en gewicht. Vooral wanneer het de bedoeling is om de printer op meerdere plaatsen te gebruiken, moeten deze twee laatste zeker meegenomen worden bij de keuze van een printer. Daarnaast is er de gebruikte technologie bij de printer, dit betreft de manier waarop de inkt op het papier wordt vastgelegd. Elke technologie heeft zijn voor- en nadelen. De gebruikte technologie kan invloed hebben op de hoeveelheid inkt die nodig is, snelheid van de printer, enzovoorts.

Het formaat papier dat gebruikt kan worden, verschilt per printer. Sommige printers zijn slechts geschikt voor het standaard A4 formaat, waar anderen een gamma aan mogelijke afmetingen bieden. De maximum dikte van het papier is ook gelinkt met kwaliteit. Bij het afdrukken van foto's geldt bijvoorbeeld dat een dikker papier vaak de betere resultaten geeft. Een specifieke fotoprinter biedt vaak deze mogelijkheid.

Daarnaast zijn resolutie en kleurverloop belangrijke technische eigenschappen van de printer, evenals de interface en comptabiliteit met uw systeem. Een printer die u niet kunt aansluiten op een computer of fototoestel heeft geen enkele zin. Bij sommige printers is er de mogelijkheid om een USB-stick of kaart rechtstreeks in de printer te steken waardoor een verbinding met een computer of toestel niet meer nodig is.

Technologie

Dye-Sublimation, laser of inkjet?

Bij standaard printers wordt een printer met lasertechnologie of een printer met inkjettechnologie aangeboden. De laserprinters worden veelal gebruikt in bedrijfsomgevingen. Deze printer werkt op basis van poeders, terwijl er bij inkjetprinters gebruik wordt gemaakt van inkten.

Bij fotoprinters worden twee soorten technologie gebruikt om de foto op het papier te drukken. U kunt kiezen tussen een Inkjet-fotoprinter en Dye-Sublimation printer.

Bij een Inkjet-fotoprinter wordt dezelfde techniek gehanteerd als bij een gewone inkjetprinter. Dit wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van drie tot zes basiskleuren die op het papier worden gedruppeld. Vanzelfsprekend met een grote precisie zodat er uiteindelijk een mooi fotoresultaat is. Het grote voordeel van inkjet is het prijskaartje. U kunt voor een goede prijs al een heel mooi resultaat krijgen. Vandaar ook dat bedrijven met dure laserprinters werken en we thuis allemaal een inkjetprinter hebben staan.

Bij een Dye-Sublimation-printer wordt gewerkt met een transparante folie, een film, die voorzien is van laagjes verf is de primaire kleuren, geel, magenta en cyaan. Door middel van warmte wordt deze folie op het papier aangebracht, waarbij de variatie in temperatuur de kleur gaat bepalen. Een voordeel hiervan is de heel mooie kleurovergang. Bovendien zijn de foto’s direct watervast en niet al te gevoelig voor vingerafdrukken. Ook de levensduur van dit type printer zou volgens de fabrikanten bijzonder lang zijn.

On the go?

Welke printer neemt u mee?

Als u een printer wilt kopen om deze mee te nemen op reis of snel en mobiel uw foto's en documenten af te kunnen drukken, dan zijn vooral de goedkopere modellen ideaal. De duurdere modellen zijn vaak ook grotere toestellen die niet zomaar in een koffertje of laptoptas passen. Een zeer kleine, goedkope en praktische printer voor foto's is de Polaroid PoGo Instant Mobile Printer. Deze printer is zo klein dat hij gemakkelijk overal mee naartoe genomen kan worden. Het nadeel is natuurlijk dat deze printer daardoor ook beperkt is. Grotere afdrukken of een lade om papier in te bewaren vindt u niet bij deze printer. Het is echt een printer volgens het Polaroid principe en dient dus ook met die insteek gekocht te worden.

Andere printers die niet al te groot zijn en dus praktisch om mee te nemen zijn, zijn: een HP Deskjet 1000, Canon Stylus, Canon Selphy of Epson Pixma. Deze zijn ietsje groter maar u kunt er in een reistas waarschijnlijk nog wel een plekje voor vinden, gezien het nog steeds om de compactere modellen gaat. Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit het enorme aanbod van printers die u vandaag kunt kopen. Ze vallen allemaal in de prijsklasse van printers tussen 40 euro en 120 euro.