>

Scanners

Resultaat weergeven voor

Reflecta Super 8 / Normaal 8 Scanner

Fotokonijnenberg.nl
Laatste update 24.01.2020

Buying guide scanner

Scanner

Met behulp van een scanner kunt u papieren documenten of afbeeldingen digitaal importeren in uw computer. Van de scanner bestaan verschillende typen: terwijl de ene scanner geschikt is voor algemeen gebruik, is de andere scanner geschikt voor specifiek gebruik. Kelkoo helpt u om de scanner te vinden die bij uw gebruik en binnen uw budget past. Vindt in onze buying guide uitgebreide informatie over de scanner, de flatbed scanner en de dia scanner, op basis waarvan u een gedegen keuze kunt maken. De scherpste prijzen en de beste aanbiedingen voor een nieuwe scanner vindt u elders op onze website.

Introductie

Een scanner: zowel thuis als op kantoor onmisbaar

Een scanner is randapparatuur die kan worden aangesloten op een desktop computer of een laptop. Met behulp van een scanner kunnen onder meer papieren documenten, afbeeldingen en films worden gedigitaliseerd. Inmiddels kent de scanner verschillende varianten, elk geschikt voor een bepaald doel. De flatbed scanner is de meest gebruikte scanner. De populariteit van de scanner is de laatste jaren enorm gegroeid; de scanner is nu bijna net zo onmisbaar geworden als de printer.

Een scanner wordt zowel in huishoudens als in kantoren gebruikt. Veel organisaties streven er tegenwoordig naar om hun hele papieren archief gedigitaliseerd te hebben: een digitaal archief neemt immers nauwelijks ruimte in, documenten zijn gemakkelijk terug te vinden en een digitaal archief is met het oog op brand of waterschade veel minder kwetsbaar dan een papieren archief. Nieuwe aanwas van kantoorarchieven wordt daarom nu veelal met behulp van een scanner gedigitaliseerd.

Ook voor thuis is een scanner een bijzonder functioneel apparaat. In de meeste huishoudens puilen de kasten uit met stapels administratie en andere paperassen en zou digitalisering van al deze papieren een hoop ruimte schelen. Ook het scannen van foto´s is tegenwoordig populair. Eenmaal gedigitaliseerd blijven foto´s vrijwel onbeperkt houdbaar en zijn ze gemakkelijk online te zetten. Voor het scannen van uw dia´s en films is tegenwoordig een aparte dia scanner op de markt.

Typen scanners

De flatbed scanner en de sheetfed scanner: het meest gebruikt

De flatbed scanner is waarschijnlijk het meest gebruikte type desktop scanner. Zowel qua uiterlijk als qua werking lijkt de flatbed scanner veel op een kleine kopieermachine. Het bronmateriaal wordt op de glasplaat van de flatbed scanner geplaatst. Van onder de glasplaat wordt licht gereflecteerd op het materiaal, waarna de reflectie wordt opgevangen door de image sensor in de bewegende scannerkop.

De flatbed scanner is vooral populair omdat deze makkelijk in gebruik is. Bovendien kunnen er verschillende materialen door worden gescand, zoals foto's, getypte of handgeschreven documenten, boeken en, afhankelijke van de grootte van de scanner, ook andere objecten. De flatbed scanner wordt zowel in kantoren als in huishoudens veelvuldig gebruikt.

Dient u echter grote stapels documenten te scannen in een korte periode, dan bent u aangewezen op een sheetfed scanner. Een sheetfed scanner werkt op dezelfde manier als een flatbed scanner maar heeft een automatisch invoermechanisme. Een sheetfed scanner kan zo'n dertig pagina's per minuut scannen. Zeker wanneer het om honderden vellen gaat, bespaart u met een sheedfed scanner dus veel tijd. Sommige sheedfed scanners zijn uitgerust met een duplex functie, waarmee dubbelzijdig materiaal in één beweging aan beide kanten gescand kan worden.

Voor bijzonder gebruik is er de scanner voor visitekaartjes, voor professioneel gebruik de drumscanner en voor mobiel gebruik de handscanner en de dia scanner.

Scankwaliteit

Scankwaliteit: afhankelijk van de capaciteiten van de scanner

Voor de kwaliteit van een scan zijn een aantal factoren bepalend, zoals de kleurdiepte en de scannerresolutie. De kleurdiepte van een scanner, uitgedrukt in bits, geeft aan hoeveel kleuren kunnen worden onderscheiden. De gemiddelde scanner heeft een kleurdiepte van 48 bits, maar voor het scannen van teksten is een scanner met 24 bits al voldoende.

Met de scannerresolutie wordt aangegeven hoeveel dpi (dots per inch) de scanner kan waarnemen. Hoe hoger de resolutie, hoe meer details de scanner "ziet" en hoe groter dus de kwaliteit van de digitale afbeelding is. Met een scanner met 300 dpi kunt u prima documenten scannen. Voor het scannen van foto's en afbeeldingen voor privégebruik is een scanner met 600 dpi voldoende. Wilt u van foto's hoogwaardige kwaliteitsscans maken, dan is een scanner met een dpi van 1200 of meer vereist. Films kunnen het beste worden gescand met een resolutie van 3200 dpi of hoger.

De scanner is onder te verdelen in twee types, te weten CCD en de CIS. CCD-scanning (charge coupled device) gebeurt met behulp van drie rijen sensoren met rood-, blauw- en groenfilters. CIS-scanning (Contact Image Sensor) wordt uitgevoerd met LED-lampjes in de eerder genoemde drie kleuren.

De CCD-scanner geeft over het algemeen een hogere kwaliteit afbeeldingen, terwijl de CIS-scanner gemiddeld compacter is dan de CCD-scanner en langer meegaat.

Begrippenlijst

Verklaring van veelvoorkomende begrippen

Bij uw zoektocht naar de juiste scanner, flatbed scanner of dia scanner, zult u in de omschrijving van de fabrikant diverse begrippen tegenkomen die u wellicht onbekend zijn. Om een goede keus te kunnen maken wilt u natuurlijk op de hoogte zijn van alle voorkomende functies en extra’s van een scanner, flatbed scanner of dia scanner.

De aansluiting van de scanner op uw computer – de interface – is van groot belang. De meest gebruikte aansluitingen voor een scanner zijn de USB- en FireWire-verbinding. De USB-aansluiting is de meest gebruikte interface, waarbij tussen de eerste en de tweede versie overigens veel verschil in overdrachtssnelheid zit. Koopt u een scanner met een FireWire-verbinding dan zal deze vrijwel altijd geleverd worden met een controller card en kabels. Controleer wel vooraf of uw computer geschikt is voor een FireWire-aansluiting.

ADF staat voor Automatic Document Feeder en duidt het mechanisme aan waarmee papieren automatisch in de scanner worden ingevoerd.

OPF is de afkorting van Automatic Photo Feeder. Dit is hetzelfde mechanisme als de ADF maar dan geschikt voor de invoer van foto's.

De scanner "ziet" tekst als een foto. Met behulp van de OCR (Optical Character Recognition) kan de scanner de tekens van een tekstdocument herkennen en deze omzetten in een tekstverwerkingsbestand dat naderhand kan worden bewerkt.