>

Harddisks & Opslag

Buying guide harde schijf

Harddisk

Op een harde schijf kunt u al uw data jarenlang veilig bewaren

Voor veel elektronica geldt dat op het moment dat er over wordt geschreven, er al weer nieuwe ontwikkelingen zijn. Voor de harde schijf geldt hetzelfde. Kelkoo probeert u van de meest up-to-date informatie te voorzien op basis waarvan u kunt beslissen welke harddisk het best bij uw gebruik en bij uw computer past. Lees hier meer over de werking van een harddisk, over de voordelen van een externe harde schijf en tips voor een zorgvuldig gebruik van uw harddisk. Vind daarna elders op onze site de beste aanbiedingen voor een nieuwe harddisk.

Introductie

Geschiedenis en werking van de harde schijf

De harde schijf stamt uit de jaren '50. De naam harde schijf is pas later geïntroduceerd, om het onderscheid met de flexibele floppy disk aan te kunnen duiden. Principieel gezien verschilt de werking van de harde schijf weinig van die van een cassettetape. Beide gebruiken magnetische opnamemethoden, waarmee simpel gewist en herschreven kan worden. Eenmaal opgenomen data kunnen jarenlang bewaard worden.

Om de werking van een harddisk goed te kunnen begrijpen, zou u eigenlijk de harde schijf moeten openmaken. Doe dit echter in geen geval, tenzij u een defecte harddisk hebt waarvan u zeker weet dat die niet meer te repareren is! Door een harddisk onvakkundig te openen wordt deze onherstelbaar beschadigd.

Een harddisk is een platte, gesloten aluminium box. Aan één kant van deze box is de elektronenplaat bevestigd en binnenin bevinden zich één of meer ronde platen (platters) die voorzien zijn van een magnetiseerbare coating. De elektronen sturen zowel de motor aan die de platen laat draaien als de beweegbare arm (actuator) met de lees- en schrijfknoppen. Deze knoppen zetten magnetische domeinen om in bytes, zodat ze kunnen worden gelezen. Voor schrijven geldt een omgekeerd proces. De arm van de harde schijf kan in één seconde wel vijftig keer heen en weer bewegen tussen het middelpunt en de rand van de platter!

Capaciteit

Een externe harde schijf voor extra geheugen

Een externe harde schijf wordt voornamelijk gebruikt om back-ups te maken van de harde schijf in een desktop computer of voor het bewaren voor grote bestanden als video's en afbeeldingen. De opslagcapaciteit van een harde schijf is vele malen groter dan van een cd-rom. De externe harddisk heeft als grote voordeel dat deze helemaal leeg is en er geen bestanden van bijvoorbeeld het besturingssysteem van uw computer op staan. Een externe harde schijf kan verder apart bewaard worden en voor meerdere computers worden gebruikt.

Omdat er verschillende aansluitingen zijn, dient u op te letten welke externe harde schijf op uw computer of laptop kan worden aangesloten. Een externe hard disk zal op elke computer via een USB-poort kunnen worden aangesloten. Nadeel is dat USB-kabels een maximale lengte van 5 meter hebben. Een FireWire-verbinding kan daarentegen gemaakt worden met langere kabels en is bovendien sneller dan een USB-verbinding. Niet alle computers hebben echter een FireWire-aansluiting.

Voor het gebruik van een externe harddisk in een netwerk is een netwerkkabel nodig. Door de externe harde schijf op de router aan te sluiten, heeft elke netwerkcomputer toegang tot deze harde schijf.

Een externe harde schijf is verkrijgbaar in verschillende behuizingen. Wilt u de externe harde schijf gebruiken voor uw laptop, schaf dan een mobiele externe harde schijf aan: die heeft een extra sterke behuizing.


Extern

De capaciteit van de harde schijf

Bij bijschrijvingen van de geheugencapaciteit van een harde schijf, raakt een leek al snel de weg kwijt in alle verschillende capaciteitseenheden. Er bestaan twee manieren om het vermogen van een harde schijf aan te geven. De data rate geeft aan hoeveel bytes per seconde de harddisk kan doorgeven aan de CPU. De huidige aantallen liggen tussen de 5 en 40 megabyte per seconde. De seektime geeft aan hoeveel tijd er zit tussen de vraag van de CPU naar een file en het tijdstip waarop de CPU de eerste byte van de gevraagde file ontvangt. De capaciteit van de harddisk wordt uitgedrukt in het aantal bytes waarvoor plaats is op de harde schijf.

Op dit moment (2011) hebben de meest gebruikte harde schijven de volgende capaciteit. De 3.5" hard disk heeft een maximum capaciteit van drie TB en bestaat uit vijf platters. De 2.5" heeft vier platters en een maximale capaciteit van 1,5 TB. De kleine 1.8" harddisk ten slotte, heeft drie platters en een maximale capaciteit van 320 GB.

Naast de opslagcapaciteit is ook de rotatiesnelheid van belang. Hoe hoger deze snelheid, hoe sneller de harddisk werkt en data kan doorgeven. Voor een laptop is een snelheid van minstens 5.400 rpm voldoende. Voor een desktop computer is een rotatiesnelheid van rond de 7.200 rpm (rounds per minute) benodigd.

Wissen

Voorkom dat vertrouwelijke gegevens op straat komen te liggen

De harde schijf is natuurlijk een fantastische uitvinding. Alle op de harddisk opgeslagen data blijven behouden als uw computer is uitgeschakeld en kunnen er jaren op bewaard blijven. Wilt u uw harde schijf echter vervangen omdat u meer capaciteit wilt of omdat uw huidige harde schijf is gecrasht, ga dan wel zorgvuldig om met uw oude exemplaar. Voorbeelden van hooggeplaatste personen die hun oude computer inclusief harde schijf bij het oud vuil zetten zijn er genoeg, evenals de gevolgen van deze onzorgvuldige daad.

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat op ruim de helft van de tweedehands harde schijven die te koop worden aangeboden, nog persoonlijke gegevens van de eerste gebruiker staan. Uw creditcard- en banknummers of andere persoonlijke informatie kan op deze manier in verkeerde handen vallen.

Voor het wissen van alle gegevens op een harddisk is het enkel wissen van de opgeslagen bestanden beslist niet voldoende! Om de harde schijf volledig te wissen dient u alle sectoren te wissen. Er zou echter apparatuur bestaan waarmee zelfs de gegevens op een hard disk die op deze manier is gewist toch nog te lezen zijn…

Is uw harde schijf kapot, dan is zelf wissen niet mogelijk. Maak voor u zelf de afweging of u uw harddisk ter reparatie uit handen geeft of liever een nieuw exemplaar aanschaft.