>

Receivers & Versterkers

Pioneer VSX-LX303 AV Receiver Zilver

Fotokonijnenberg.nl
Laatste update 24.01.2020

Informatie Gids Receivers & Versterkers

Koopadvies voor een amplifier

”voorversterker”Een amplifier wordt doorgaans ook wel een versterker genoemd en vormt het kloppend hart van elke geluidsinstallatie. Als u al over een versterker beschikt, kunt u een tuner aanschaffen voor een optimaal geluid. Bij het kopen van een amplifier kunt u met een divers aantal aspecten rekening houden. Er zijn namelijk veel verschillende modellen op de markt. Om de juiste amplifier aan te schaffen, kunt u rekening houden met de informatie uit dit koopadvies.

Aanbod

Het aanbod aan versterkers

Het kopen van een amplifier is sterk gebonden aan de persoonlijke voorkeur voor geluid, waarbij u rekening kunt houden met het model, het merk en de eigenschappen van de amplifier. Eerst zult u een keuze moeten maken tussen een stereo versterker of een surround amplifier. Bovendien heeft u ook nog de mogelijkheid om bij losse componenten, zoals een amplifier, een tuner aan te schaffen. De surround versterkers kennen een hoge populariteit, hoewel er ook nog volop stereo versterkers worden aangeboden. Met het surround systeem kan er namelijk een fantastisch geluid worden voortgebracht, waarbij de amplifier bijvoorbeeld zorgt voor een realistisch bioscoopgeluid.

Het kan zijn dat u al een voorkeur heeft voor een bepaald merk. In dat geval kunt u op basis van uw budget het aanbod van versterkers bekijken binnen het specifieke merk en daar uw keuze voor de meest geschikte amplifier op baseren. Bent u niet merkgebonden, dan heeft u een groter aanbod tot uw beschikking en nog meer mogelijkheden om met elkaar te vergelijken. Daarbij kunt u rekening houden met een groot aantal eigenschappen, waar de amplifier volgens u minimaal aan zal moeten voldoen. Bij het kopen van een versterker en eventueel een tuner is het overigens raadzaam om de eigenschappen ervan af te stemmen op het speakersysteem.

Soorten

”eindversterker”Verschillende soorten amplifiers

Op het gebied van versterkers kunnen er grofweg vier soorten onderscheiden worden, waarbij de amplifier over diverse componenten kan beschikken. Uit het aanbod heeft u al kunnen opmaken dat u voor een stereo amplifier of een surround amplifier kunt kiezen en bovendien de mogelijkheid heeft om een losse tuner te kopen. De soorten versterkers onderscheiden zich echter door de voorversterker, de receiver, de eindversterker en de geïntegreerde amplifier. De amplifier als voorversterker wordt ook wel de regelversterker genoemd. Hier wordt het geluidssignaal vanuit de bron verkregen, waarbij volume en klank regelbaar zijn.

De voorversterker zal vervolgens het vanuit de bron verkregen signaal doorzenden naar de eindversterker. Hier levert de amplifier het vermogen, dat naar de luidsprekers wordt doorgezonden. Om geluid uit uw boxen te krijgen, is het dus noodzakelijk over een voor- en eindversterker te beschikken. Bij een geïntegreerde amplifier zijn beide componenten al toegevoegd. De receiver is een ander apparaat, dat bestaat uit zowel een amplifier als een radio tuner. Overigens bestaan er verder verschillen ten aanzien van het type versterker. Zo wordt elk type amplifier gekenmerkt door het aantal kanalen, deze worden weergegeven als 2, 5, 5.1, 7 of 7.1. Een type 5.1 heeft bijvoorbeeld vijf kanalen en een zesde kanaal voor de subwoofer.

Eigenschappen

Eigenschappen van een amplifier

Een amplifier en tuner beschikken over een aantal eigenschappen, waar u meer of minder belang aan kunt hechten. Het uitgangsvermogen van een versterker is belangrijk, want daarmee wordt aangegeven hoeveel geluid er uit de amplifier komt. Als een versterker meer vermogen heeft, wordt er meer controle uitgeoefend op de speakers. Het aantal kanalen van de amplifier laat zien hoeveel speakers er op de versterker kunnen worden aangesloten als er sprake is van een surround opstelling. Als u de amplifier voor meer dan alleen de stereo installatie wenst te gebruiken, dan kunt u met de betreffende aansluitingen rekening houden, zoals analoge in- en uitgangen.

Bij de aanschaf van een tuner of een amplifier zijn nog meer aspecten van belang. Bij een amplifier wordt de kwaliteit aan de hand van een aantal elementen bepaald, zoals de signaal-ruisverhouding. Deze verhouding wordt gemeten in het aantal decibel, waarbij een verhouding van 90 dB prima is. Verder is ook het frequentiebereik van belang. Met een hoge frequentie wordt de klankkleur van de grondtoon beter bepaald. De geluidskwaliteit van versterkers met een hoge frequentie is dan ook beter, zodat het ook aan te raden is om daarmee rekening te houden bij het kopen van een amplifier.

Tuner

”NadAmplifier en tuner

Bij het kopen van losse componenten, zoals een amplifier en een tuner, kunt u een geweldig geluid verwachten. Het is algemeen bekend dat een versterker met een losse tuner een helderder en fraaier geluid voortbrengt dan een receiver. Tuners hebben namelijk minder last van omgevingsfactoren, die het geluid kunnen beïnvloeden. Dat veel mensen de voorkeur geven aan een receiver komt doordat daar al een versterker in is opgenomen. Als u de voorkeur geeft aan losse componenten en een keuze wilt maken uit het aanbod van tuners en amplifiers, kunt u rekening houden met diverse eigenschappen.

Zo is het bij de keuze uit het aanbod van tuners en de losse aanschaf van een amplifier aan te raden om aandacht te besteden aan het aantal te programmeren zenders op de tuner. Daarbij wordt eveneens aangeraden om te letten op de ontvangstfrequenties en op de bandbreedte. Er zijn ook modellen, die over veel bedieningsgemak beschikken, met bijvoorbeeld een verlicht display of een afstandsbediening, waar de zenders eenvoudig in te programmeren zijn. Als u hoge eisen stelt aan de kwaliteit van het geluid kan het in elk geval een uitkomst zijn om een losse amplifier en een losse tuner aan te schaffen in plaats van een receiver.