>

Camcorders

BlackVue DR750S-1CH 16GB Dashcam

Fotokonijnenberg.nl
Laatste update 24.01.2020

Informatie Gids Camcorders

Hoe werken ze?

”videocamera”Een camcorder lijkt in veel opzichten op een digitale camera. Omdat de meeste digitale camera's kunnen filmen en het gros van de camcorders foto's kunnen maken zijn zij, tot zekere hoogte, inwisselbaar. Beide apparaten worden bestuurd door dezelfde onderliggende technologie. Het beeld wordt door een lens op een digitale sensor gefocust die het beeld vastlegt en het naar een digitale opslagplaats overschrijft. In de meeste gevallen is de digitale sensor een CCD, maar er worden ook CMOS sensoren gebruikt. Hoewel fabrikanten hun eigen voorkeur hebben zitten aan beide sensoren geen echte voor- of nadelen. Voor de opslag gebruikten de eerste camcorders nog cassettes, maar in tegenstelling tot de oudere analoge videocamera's, namen ze digitale data op in plaats van ruw videomateriaal. Tegenwoordig schrijven camcorders de gegevens naar verschillende soorten digitale media over, zoals naar DVD's, harde schijven en geheugenkaarten. Het digitaal opnemen van uw films met een moderne videocamera maakt het een stuk makkelijker ze na het filmen te bewerken en ze te laten zien. Duur en ingewikkeld ontvangstmateriaal, zoals bij de analoge videocamera, is niet meer nodig omdat de digitale data direct naar een computer kunnen worden gekopieerd.

YouTube filmpjes

We kunnen er niet omheen dat 'social networking' een enorme rol in ons leven speelt en het delen van video's maakt hier een belangrijk deel van uit. Sterker nog, sharing-sites zoals YouTube zijn zo populair geworden, dat er een hele nieuwe soort camcorder is verschenen om dit deel van de markt te voorzien. Het ontwerp van zakcamcorders is zo klein en licht dat ze altijd kunnen worden meegenomen. Mocht u iets speciaals meemaken, dan kunt u het filmen en met de wereld delen. Niet alleen is de huidige camcorder klein en licht genoeg om overal mee naar toe te nemen, u kun er ook video's mee opnemen in een formaat die u direct en zonder bewerking of ontcijfering kunt uploaden naar YouTube. Apparaten zoals de Flip Mino zijn verrassend gemakkelijk te gebruiken. U filmt, sluit uw camera aan op uw computer met de geïntegreerde USB-kabel en uw beeldmateriaal wordt direct ge-upload naar uw YouTube account. Nadeel van deze zakcamcorders is echter dat de beeldkwaliteit niet kan tippen aan dat van een normaal Full-size model. Maar doordat sites als YouTube tegenwoordig high definition video's ondersteunen, gaat de kwaliteit van zakcamcorders nog steeds omhoog.

Home video's

”minicamcorder”Als u uw herinneringen voor het nageslacht wilt vastleggen, dan wilt u ongetwijfeld de best mogelijke beeldkwaliteit en dit vraagt om een full size HD camcorder. Bij het grootste gedeelte van de HD camcorders worden de opnames opgeslagen in een geïntegreerde opslagruimte (een harde schijf of een solid state geheugen), SD-kaarten of een combinatie van beiden. Het voordeel van een geïntegreerde opslagruimte is dat je het niet vergeet mee te nemen en in het geval van een harde schijf kan de opslagcapaciteit groot zijn. De SD-kaart heeft het voordeel dat u de data erg gemakkelijk van de camcorder kunt afhalen. U neemt eenvoudig de kaart uit het apparaat en stopt deze in de kaartlezer van uw computer. Veel televisies en Blu-ray spelers hebben gleuven voor SD-kaarten, zodat u uw video's direct van de kaart kunt bekijken. Ideaal is het uiteraard om een combinatie van de twee opslagruimtes te hebben. Maar dit is over het algemeen alleen het geval bij de high-end camcorders. Voor opnames gebruiken de meeste camcorders een formaat dat AVCHD wordt genoemd en dat, met behoud van hoge beeldkwaliteit, uw data op efficiënte wijze comprimeert. Dit houdt niet alleen in dat u langer kunt opnemen voordat het geheugen vol raakt maar ook dat uw computer niet vol komt te staan met enorme bestanden zoals het geval was bij de ongecomprimeerde HDV standaard.

Functies

De camcorder heeft veel functies die aandacht verdienen maar het beste is om te beginnen bij de resolutie. Het mag duidelijk zijn dat een Full HD camcorder om een premium resolutie vraagt, maar deze zijn niet zo duur als u zou verwachten. Standaard definition camcorders zijn nog steeds verkrijgbaar en in vergelijking ook goedkoop, maar u zult er wel beeldkwaliteit mee verliezen ten opzichte van de HD camcorders. Een ander belangrijk onderdeel is de lens. Veel fabrikanten hebben het voordeel samen te werken met vakspecialisten.
De meeste Panasonic camcorders hebben Leica lenzen, terwijl Sony modellen veelal uitgerust zijn met Carl Zeiss lenzen. Canon camcorders profiteren van hun eigen legendarische lenstechnologie. Een andere functie waar u over na moet denken is de focale lengte, aangezien veel moderne videocamera's op enorm lange afstanden kunnen inzoomen. Het is hierbij goed te weten dat alleen de optische zoom belangrijk is en dat de digitale zoomgegevens in feite altijd moeten worden genegeerd. Weet ook dat, hoe langer de focale lengte is, hoe belangrijker de beeldstabiliteit. Dan is er ook nog 3D. Door de laatste trend van 3DTV's verschijnen er ook 3D camcorders op de markt. Houdt er wel rekening mee dat voor deze 3D functie flink in de buidel moet worden getast.

Accessoires

”sportcamcorder”Er lijkt geen eind te komen aan de hoeveelheid accessoires voor camcorders, waarvan de een nuttiger is dan de ander. Het belangrijkste is opslagruimte. Wanneer u een model koopt zonder een grote ingebouwde harde schijf, dan zult u waarschijnlijk geheugenkaarten moeten inslaan. Full HD Camcorders kunnen tot ongeveer één uur beeldmateriaal op een 8GB SDHC kaart opslaan dus u zult waarschijnlijk wel willen investeren in een paar extra kaarten voor in uw cameratas. Het is ook handig om een paar extra accu's voor uw camcorder aan te schaffen voor als u bijvoorbeeld een uitje maakt.  Een degelijk instellicht is van belang wanneer u binnenshuis filmt, bijvoorbeeld op een bruiloft of een feest. En mocht u de videograaf voor familie of vrienden zijn met uw geavanceerde HD camcorder of een wat simpelere videocamera, dan is een externe microfoon het overwegen waard. Eén van de meest belangrijke accessoires wordt echter niet aangesloten op uw camcorder, maar op uw computer. Video editing software zal er voor zorgen dat de video's die u met uw camcorder heeft gefilmd, echt het kijken waard worden. High-end software pakketten als Premier Pro and Final Cut Pro zijn misschien wat te hoog geprijsd voor de meesten van ons, maar het resultaat van Premier Elements of van iMovie is voor de meeste gebruikers meer dan voldoende.