>

Digitale Camera's

Resultaat weergeven voor

Verfijn op keyword

Sony Cybershot DSC-WX350 Roze

Fotokonijnenberg.nl
Laatste update 24.01.2020

Infomatie Gids Digitale Camera´s

Een keus maken

”PentaxDigitale camera's zijn in allerlei soorten, maten en prijzen terug te vinden op de markt. Al vanaf 70 Euro koopt u een toestel van zakformaat, met een degelijke 5 x zoom en een ruim 2,5 inch scherm. Als u voornamelijk foto's op de computer bekijkt is de beeldkwaliteit hiervan prima. Maar optische stabilisatie, om het bewegen te minimaliseren, is ook belangrijk. Mocht dit zijn waar u naar op zoek bent, dan kunt u kiezen uit een breed aanbod aan digitale camera's van Canon, Nikon en Olympus. Heeft u een budget tot 350 Euro, dan kunt u drie kanten op. Sommige premium digitale camera's zitten vol met gadgets, hebben grote touchscreens, geotagging, een frontaal scherm voor zelfportretten en nog veel meer. Andere digitale camera's hebben lange zoomlenzen waarmee u creatiever kunt fotograferen en een derde soort biedt hoogwaardige beeldkwaliteit en geavanceerde besturing. Voor een digitale SLR-camera moet u op zijn minst 400 Euro uittrekken, maar dan heeft u wel een extreem goede beeldkwaliteit. De voortreffelijke foto's zijn voornamelijk het resultaat van de grootte van de sensor. Het heeft dus niets te maken met het aantal megapixels, maar met de materiële verhoudingen, die ongeveer 10 x groter zijn dan die van compacte digitale camera's. Het resultaat is scherpere details, meer kleur en minder korreligheid.

Megapixels

Wanneer u een digitale fotocamera gaat uitzoeken, is het gemakkelijk te vallen voor grote LCD schermen en veel pixels. Dit heeft echter weinig te maken met de beeldkwaliteit van de digitale camera. Als u iets beters zoekt dan uw 8-megapixelcamera, dan zult u ook iets willen dat écht beter is. Hoewel verleidelijk, de kwaliteit van een 16-megapixel camera is over het algemeen slechter dan die van 10-megapixel camera. Om te begrijpen waarom moet er naar de sensor worden gekeken. Deze hebben een doorsnede van ongeveer 10 mm, maar moeten licht bestaande uit 16 miljoen puntjes meten. Elke pixel is ongeveer 1/1.000ste millimeter breed. Zoiets minuscuuls wordt door weinig licht geraakt en dat maakt het moeilijk het licht nauwkeurig te meten. Het resultaat is een korrelig patroon omdat de digitale fotocamera de beeldruis probeert te verbergen. Minder pixels betekent dat elke pixel op de sensor iets groter is, meer licht vangt en het nauwkeuriger meet. Daarom blijven enthusiast-oriented compacte digitale camera's 10-mexapixel sensoren gebruiken. Dit betekent meer dan genoeg detail en minder beeldruis dan bij goedkopere digitale camera's met meer pixels. Voordeel is ook dat deze cameralenzen meer licht doorlaten. Dit wordt aangegeven door de grootte van de lensopening, zoals f/2 of f/2.8. Hoe kleiner, des te helderder en beter.

Digitale SLR

”OlympusDigitale spiegelrelflexcamera's zijn anders. Omdat hun sensoren veel groter zijn kunnen ze zonder last te hebben van beeldruis, veel hogere hoeveelheden megapixels aan. SLR-camera's hebben ook andere voordelen. Ze zijn ontworpen voor creatief gebruik met een praktische bediening en de zoekers bieden een gedetailleerd beeld, dat beter is dan dat van een LCD-scherm. Er zit verrassend weinig verschil in beeldkwaliteit tussen camera's van 475 Euro en 1.400 Euro, maar duurdere modellen zijn sneller, hebben betere en grotere ergonomische zoekers en extra ruimte om elk aspect van de beeldkwaliteit te kunnen optimaliseren. Sommige digitale camera's hebben een combinatie van de beeldkwaliteit en de prestatie van SLR-camera's en de kleinere dimensies en gemakkelijke bediening van compacte digitale camera's De meesten gebruiken ook verwisselbare lenzen zodat u kunt kiezen tussen de dunne 'pancake' lens en de grotere zoomlens of u neemt beiden en wisselt ze af. Deze digitale fotocamera's zijn relatief nieuw en er bestaat nog geen standaardnaam voor ze. Voorbeelden hiervan zijn Sony NEX, Panasonic G-series, Olympus PEN en de Samsung NX camera's.

opslagruimte

Bijna alle moderne digitale camera's gebruiken DSHC-kaarten om de onvoldoende hoeveelheid ingebouwde geheugen te vergroten. Als u een nieuwe digitale fotocamera koopt is een investering in een extra geheugenkaart een goed idee. Een ruime 4GB-kaart kost slechts 10 Euro. Als u veel filmt of veel de SLR in de Raw stand gebruikt, kunt u het beste een 8GB- of 16GB-kaart kopen. Een snelle SDHC-kaart voorkomt haperingen in de prestaties van snelle digitale camera's zoals de digitale SLR-camera. Let op de SDHC Class classificatie, die verschijnt als een nummer in de letter C. Class 10-kaarten zijn het snelst en kosten niet veel meer dan langzamere kaarten, dus als u een goede camera heeft dan is het de investering absoluut waard. Dan hoeft u alleen nog maar de beelden van de kaart over te zetten op uw computer. Hiervoor raden wij u sterk aan een kaartlezer te kopen. Deze sluit u direct aan op de USB-poort van uw computer en zo is het een stuk makkelijker om uw foto's over te zetten dan wanneer u moeite moet doen om de USB-kabel van de camera te vinden.

Accessoires

”NikonTripods
Wanneer u een serieus fotograaf bent, is de aanschaf van een tripod een goed idee. Deze voorkomt bewegen bij weinig licht en helpt u ook bij het zorgvuldig nemen van foto's en het maken van zelfportretten. Als u liever geen groot apparaat heeft, is één van de mini-tripods van Joby Gorrilapod een goede optie, deze kunt u echt overal goed op vastzetten.

Tassen
Een andere investering die de moeite waard is. De lens van een digitale fotocamera is bijzonder gevoelig en een eenvoudige clamshell-tas heeft u al voor een paar euro.

Lenzen
Als uw camera er de mogelijkheid voor biedt, dan zijn extra lenzen geweldig. Zorg er wel voor dat de lens op de digitale camera past. Degenen die Nikon SLR hebben moeten extra voorzichtig zijn, omdat de autofocus niet werkt bij sommige digitale fotocamera's en lenscombinaties. De meeste lenzen die bij de digitale camera worden geleverd zijn prima voor normaal gebruik, maar er zijn andere gespecialiseerde lenzen. De telefotolens om dingen op een afstand te fotograferen, de macrolens voor hele kleine objecten en de groothoeklens om te fotograferen bij weinig licht. Groothoeklenzen (tussen f/2 en f/1.4) zijn niet in staat te zoomen, maar hun vermogen om veel licht op te vangen maakt dit meer dan goed en ze zijn ook ideaal voor het maken van geflatteerde portretten./strong