>

Make Up

Informatie Gids Make Up

Geschiedenis

Nefertiti met oogmake-upMake-up wordt al millennia lang gebruikt. Opgravingen van oude Egyptische graven wijzen erop dat er al 4500 jaar geleden fijngemalen zwarte galeniet gebruikt werd om de oogleden zwart te kleuren. Later werd ook fijngemalen malachiet, een groene edelsteen, gebruikt om de onderste oogleden te kleuren.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat de Neanderthalers, die 50.000 jaar geleden uitstierven, make-up gebruikten. In 2010 werden bij opgravingen in Spanje schelpen gevonden die dienden voor het mengen en bewaren van pigmenten. Een geel pigment werd waarschijnlijk gebruikt als foundation, daarnaast trof men een rood pigment aan met stukjes van een reflecterend zwart mineraal. Eerder werden trouwens al resten gevonden van het pigment mangaan, dat de Neanderthalers gebruikten om hun lijf te versieren.

Ook de Romeinse vrouwen namen make-up zeer serieus, make-up was dan ook een statussymbool: hoe hoger hun status, des te meer make-up zij droegen. De Romeinse vrouwen gebruikten cosmetica als oogschaduw, nagellak, eyeliner en blusher; er zijn nooit bewijzen voor lippenstift gevonden. De Romeinen hadden speciale slaven, de Cosmetae, om de make-up aan te brengen.

Gedurende de Middeleeuwen was het heel modieus om een witte huid te hebben. Wederom was hier sprake van een statussymbool; arbeiders werkten dag in dag uit op het land en kregen een bruine huid omdat ze zoveel blootgesteld werden aan de zon, een blanke huid betekende dus dat je zo rijk was, dat je niet op het land hoefde te werken. Om het gezicht wit te maken gebruikte men ceruse (ook wel ceruis), een mengsel van gemalen loodwit en azijn. Vooral Koningin Elizabeth stond bekend om haar witte make-up, dat niet alleen heel modieus was, maar ook haar pokdalige gezicht maskeerde, en op latere leeftijd de rimpels.

Na de Franse revolutie aan het eind van de achttiende eeuw, werden, met name in Frankrijk, rode lippen en wangen populair, in andere landen bleef men gretig gebruik maken van witte gezichtspoeders. In het begin van de twintigste eeuw begon de cosmetica-industrie langzaam op gang te komen; mascara, compactpoeder en lipstick deden hun intrede en werden enthousiast opgepikt door de `Flappers´, jonge geëmancipeerde vrouwen die in de twintiger jaren hun intrede deden. Tegenwoordig is make-up de normaalste zaak van de wereld en is er een enorm aanbod van make-up en de meest uiteenlopende kleuren.

Oogmake-up

Oogmake-up is bedoeld om nadruk te leggen op de ogen, daarbij kan men met oogmake-up de ogen anders laten lijken. Door op de juiste manier schaduwen te creëren, kan men ogen groter of kleiner laten lijken of een andere vorm geven, vandaar ook de naam oogschaduw. Een van de oudst bekende soorten oog make-up is kohl, een zwarte kleurstof die op en om de ogen wordt aangebracht. Kohl wordt al enkele millennia over de hele wereld gebruikt, niet alleen om cosmetische redenen, maar ook om de ogen te beschermen tegen oogziekten of de felle zon. In sommige culturen werd het zelfs gebruikt om het Boze Oog af te wenden. Er waren verschillende bereidingswijzen en ingrediënten, zo kon er roet gebruikt worden, maar ook galeniet (lood-sulfide) of stibniet (antimoon-sulfide), twee giftige stoffen, dus het gebruik hiervan was niet zonder gevaar. Hoewel deze materialen nog steeds gebruikt worden, zijn ze zowel in Europa als de USA verboden. De kohl, en kohlpotloden die hier te koop zijn, zijn veilig. Het kleuren van de wimpers gebeurde ook met kohl, maar tegenwoordig is mascara populairder, mascara werd begin twintigste eeuw uitgevonden door Eugene Rimmel en T. L. Williams (Maybelline) en is nu in allerlei kleuren te krijgen. Als oogschaduw gebruikte men in de oudheid fijngemalen halfedelstenen zoals het groene malachiet en het blauwgroene chrysocolla. Tegenwoordig bestaat oogschaduw uit pigmenten, zoals indigo (blauw), lycopene (geel) en ijzeroxiden (rood). Verder bevat de hedendaagse oogschaduw UV-filters, bindmiddelen (vaak talkpoeder), verzorgende bestanddelen en conserveermiddelen. Naast kohlpotlood, mascara en oogschaduw kan men ook eyeliner en wenkbrauwpotlood gebruiken.

Foundation, poeder en blusher

”blusherkwast”Foundation is een gekleurde crème die op het hele gezicht, en desgewenst de hals en borst, wordt aangebracht. Door middel van foundation krijgt de huid een egalere tint, zodoende worden oneffenheden, zoals puistjes, sproeten en wallen onder de ogen, verdoezeld. Er is zelfs foundation die littekens en wijnvlekken kan verbergen, deze foundation wordt ook wel camouflage make-up genoemd. Om de foundation te fixeren kan daaroverheen poeder worden aangebracht, dit is ook handig als de foundation vettig is. Tegenwoordig zijn de meeste foundations echter zo goed, dat poeder eigenlijk niet meer nodig is. Poeder kan dan wel gebruikt worden om bepaalde effecten te creëren. Met een licht gekleurd poeder kunnen highlights worden aangebracht, bijvoorbeeld op de jukbeenderen. Met een donker gekleurd poeder kunnen schaduwen worden gecreëerd die de vorm van het gezicht veranderen. Door donker poeder aan weerszijden van de neus aan te brengen, kan een neus smaller lijken. Met donker poeder op de kaaklijn en in de haargrens, kan een hartvormig gezicht gecreëerd worden. Een donker poeder onder het jukbeen laat het gezicht smaller lijken, hiervoor kan men ook blusher gebruiken. Blusher, ook wel rouge genaamd, is een make-up waarmee de wangen gekleurd worden. Blusher werd al in de oudheid gedragen, men gebruikte plantaardige stoffen, zoals bieten, aardbeien en moerbeien, maar ook bloed om de wangen een kleurtje te geven. Tegenwoordig wordt blusher gemaakt van talkpoeder met kleurstoffen. Gebruik voor het aanbrengen van blusher het liefst een grote kwast, dat ziet er mooier uit; de kwastjes die meestal bij de rouge geleverd worden, zijn over het algemeen niet geschikt.

Lipstick

De stoffen die men vroeger gebruikte om de wangen te kleuren (bieten, aardbeien, moerbeien en bloed), gebruikte men ook voor de lippen. Bij gebrek aan deze stoffen wilde men ook wel op de lippen bijten om ze roder te maken; gelukkig is er tegenwoordig volop keus uit lippenstiften, lippencrèmes en lip gloss. Omdat de huid bij de mond dunner is, zijn de bloedvaatjes beter zichtbaar, daarom zijn lippen rood. Helaas hebben lippen geen talgklieren, ze drogen dus snel uit, een lipstick, lippencrème of lip gloss kan de lippen helpen beschermen en verzorgen, daarbij kan met deze producten de vorm van de mond worden aangepast. Poeder eerst de lippen zodat ze dezelfde kleur krijgen als de rest van het gezicht. Teken vervolgens met een lippotlood de contouren van de lippen, de mond kan op deze manier groter of kleiner gemaakt worden. De contouren kunnen vervolgens worden ingevuld met lippenstift, lippencrème of lip gloss; door gebruik te maken van verschillende kleuren, kunnen er schaduwen gecreëerd worden.

Nagellak

”nagellakHet versieren van handen en nagels gaat in ieder geval terug tot 1680 voor Christus, dat blijkt uit muurschilderingen die in Akrotiri (Griekenland) zijn gevonden. Vermoedelijk werden deze versieringen met henna gemaakt. Het is onduidelijk wanneer de nagellak zoals wij die kennen precies zijn intrede deed, maar er zijn Engelse en Amerikaanse kookboeken uit de negentiende eeuw gevonden waarin recepten voor nagelverf staan, desalniettemin werden geverfde nagels als ongepast beschouwd. Cutex was de eerste die, in 1917, met vloeibare, gekleurde nagellak kwam; de lak was gebaseerd op autolak. Aanvankelijk lakte men niet de volledige nagel, men liet bijvoorbeeld de lunula (het maanvormige lichter gekleurde deel aan de basis van de nagel) ongelakt. Het volledig lakken van de nagel doet men sinds de jaren veertig, er zijn echter nog steeds sjablonen beschikbaar waarmee men de lunula, of de topjes van de nagel, blanco kan laten, dat laatste is handig voor een `french manicure´. Gebruik bij het lakken altijd een basislak, ook wel base coat, om te voorkomen dat de kleurstoffen van de nagellak in de nagels trekken. Gebruik een topcoat over de nagellak om deze langer te beschermen. Nagellak verwijderen doet u met een nagellakremover, liefst zonder aceton, dan droogt de nagel namelijk minder snel uit. Voor het lakken van de teennagels zijn tenenspreiders erg handig.