>

Parfum & Eau de Toilette

Informatie Gids Parfum & Eau de Toilette

Geschiedenis

”ChanelDe geschiedenis van parfum gaat millennia terug. Al heel erg lang gebruiken mensen geurende producten zoals kruiden, specerijen, hars, citrusvruchten en bloemen om hun lijf, of leefomgeving lekker te laten ruiken. Uit geschriften en opgravingen blijkt dat parfums al door de oude Grieken, Mesopotamiërs en Egyptenaren werden gemaakt. Zo vonden archeologen op Cyprus een ruim 4000 jaar oude parfumerie, inclusief destillatiebenodigdheden en parfumflesjes. Ook in Egypte werd er veel waarde gehecht aan aromatische stoffen, deze werden bijvoorbeeld gebruikt in rituelen. Welriekende harsen en parfums werden gebruikt bij mummificatie, niet alleen om de stank van ontbinding tegen te gaan, maar tevens om de overledene te beschermen tegen het kwaad en de zintuigen weer tot leven te wekken, zodat deze in het hiernamaals gebruikt konden worden. Ook het verbranden of verhitten van geurige stoffen was een veel voorkomend gebruik, en niet alleen in Egypte, het woord parfum is zelfs afgeleid van het Latijnse “per fumum”, wat “door de rook” betekent. De eeuwen daarop werd de kunst van het parfum maken door de Romeinen en Perzen geperfectioneerd. Uit Florentijnse monnikengeschriften blijkt dat sinds de dertiende eeuw parfum ook in West Europa wordt geproduceerd. Hoewel Italië een belangrijk rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de parfumindustrie in Europa, is de hoofdrol toch wel weggelegd voor Frankrijk. Met name in Zuid-Frankrijk worden vanaf de veertiende eeuw op grote schaal bloemen verbouwd ten behoeve van de parfumproductie. Ook nu nog wordt het Zuid-Franse Grasse, met zijn enorme bloemenvelden, gezien als de hoofdstad van de parfumindustrie. Het grootste rozenveld in Grasse is 70.000 m2 en heeft wel 50.000 rozenstruiken, dit veld is het eigendom van Chanel. Veel merken besteden de productie van hun parfum uit, maar Chanel niet. Om er zeker van te zijn dat zij altijd genoeg ingrediënten hebben voor Chanel No. 5, hebben zij de velden gekocht; en vergis u niet, er zijn vreselijk veel bloemen nodig om parfum te produceren. De belangrijkste grondstoffen van een parfum zijn de etherische oliën die uit de bloemen worden gehaald, deze oliën worden bijvoorbeeld door middel van extractie verkregen. Bij extractie worden de etherische oliën met behulp van een oplosmiddel en het pletten van de bloemen bemachtigd, het eindproduct is ‘absolue’. Voor 600 gram rozen absolue heeft men 400 kilo rozen nodig, dat zijn 200.000 rozenbloemen. Het is dus niet vreemd dat parfums zo duur zijn. Een goede roman die wat meer inzicht geeft in de Franse parfumindustrie van de achttiende eeuw is Het Parfum van Patrick Süskind, het boek is overigens ook verfilmd.

Eau de Cologne

Eau de cologne, ook wel EDC, of Keuls Water, is een reukwater met 2-5% geurbestanddelen, daarmee is het lichter dan een eau de toilette of een parfum. Ondanks de Franse naam werd eau de cologne, naar verluid, door een Italiaan gecreëerd. De in Italië geboren Giovanni Maria Farina zou een van zijn favoriete mengsels naar de Duitse stad Keulen hebben genoemd, nadat hij zich daar in 1709 had gevestigd. Farina beschreef het reukwater, met citrusgeuren zoals sinaasappel, pompelmoes, citroen, bergamot en limoen, als "een Italiaanse lenteochtend na de regen". Geïntrigeerd? Deze eau de cologne is nog steeds verkrijgbaar bij Farina´s oorspronkelijke winkel in Keulen `Johann Maria Farina gegenüber dem Jülichs-Platz´. Het recept is al die eeuwen niet veranderd, het is dezelfde geur die Napoleon, Voltaire, Mozart en Beethoven droegen. Een ander beroemd eau de cologne is 4711, dat in 1794 werd ontwikkeld door de Keulse firma Mühlens, gevestigd aan de Glockengasse 4711 in Keulen. Aanvankelijk werd het verkocht als een wonderwater, dat niet alleen uitwendig, maar ook inwendig gebruikt kon worden. Toen in 1810 de receptuur van producten voor inwendig gebruik openbaar gemaakt moest worden, besloot Mühlens de toepassing van 4711 te veranderen naar uitwendig gebruik. Ook 4711 is nog steeds verkrijgbaar aan de Glockengasse in Keulen, al is de nummering van de Glockengasse inmiddels veranderd en moet u bij nummer 4 zijn.

Eau de Toilette

”CKEau de toilette, ook wel EDT, is een mengsel van water en alcohol en bevat 5-10% geurbestanddelen. Van alle parfumtypes is eau de toilette het meest populair, omdat het minder geurbestanddelen bevat dan een parfum, kan er meer van gebruikt worden. Er wordt gezegd dat Koningin Wilhelmina zelfs een hele champagnefles eau de toilette gebruikte voor haar badwater. Het eerste eau de toilette was waarschijnlijk 'Hongaars water' dat in de veertiende eeuw werd gecreëerd voor Koningin Elisabeth van Hongarije. De daaropvolgende eeuwen werd eau de toilette vooral heel populair om de pest te weren. De pest maakte lekkere luchtjes ook om andere redenen populair: omdat men dacht dat de pest door water verspreid werd, ging men nog amper in bad; eaux de toilettes werden gebruikt om de stank te maskeren. Hoewel de meeste EDT´s een combinatie zijn van water en alcohol, zijn er ook eaux de toilettes zonder alcohol. Deze EDT´s zijn vooral heel erg handig in de zomer, want de alcohol die in de meeste luchtjes zit kan onder invloed van de zon vlekken op de huid veroorzaken. De meeste zomergeurtjes zijn duidelijk herkenbaar aan de naam, zoals Sun van Jill Sander, CK One Summer en Kenzo Flower Eau d´Été (été is het Franse woord voor zomer). Natuurlijk zijn deze zomergeuren ook in de winter te dragen.

Parfum

Parfum is het zwaarste geurwater dat er is, het bevat wel 20-40% geurbestanddelen. Wie dat te zwaar vindt, maar iets sterkers wil dan een eau de toilette, kan nog kiezen voor een eau de parfum, ook wel EDP, dat bevat 10-20% geurbestanddelen. Een parfum bestaat uit drie zogenaamde `noten´, de topnoten, de hartnoten en de basisnoten. Net zoals bij muziek vormt de combinatie van noten een `akkoord´. Bij het opbrengen van een parfum komen de noten in verschillende stadia vrij, als u een parfum wilt testen, moet u daar dus eigenlijk een aantal uur voor uittrekken. Ga niet onmiddellijk ruiken als u een parfum heeft opgedaan, de alcohol en andere oplosmiddelen zullen overheersen, waardoor u de noten niet kunt waarnemen. De topnoten komen het eerst naar voren, maa