>

Barbecues & Grills

Buying guide grill grill oven bbq grill

Alles over het kopen van een grill

Een grill is een onmisbaar product in elk huishouden of het nu om een grill oven in de keuken of om een bbq grill in de tuin gaat. Als u overweegt om een grill te kopen dan heeft u de keuze uit een enorm aanbod van producten die elk over andere eigenschappen beschikken. Om u een handje op weg te helpen bij het maken van een keuze voor een grill worden hier praktische informatie en tips gegeven.

Kies een grill

Welke grill is het meest geschikt voor u?

Bij de keuze van een grill is de eerste afweging die gemaakt moet worden of u de voorkeur geeft aan een oven grill of aan een bbq grill. Een grill in de oven is bij uitstek geschikt als u niet over een tuin beschikt, die immers ruimte biedt aan een barbecue. Heeft u de beschikking over een tuin en wilt u op een gezonde wijze buiten eten kunnen klaarmaken, dan is een grill in de vorm van een barbecue een perfecte optie.

Een oven grill en een bbq grill werken volgens hetzelfde principe. Alleen de uitvoering en vormgeving zijn natuurlijk anders. Zoals bekend is een grill een apparaat, waarmee de bereiding van voedsel plaatsvindt door het te roosteren. Deze wijze van voedselbereiding op de grill heeft een lange geschiedenis maar de toegepaste techniek is door de jaren heen wel veranderd. Hierdoor is het aanbod enorm groot geworden en kunt u kiezen uit grills die op bepaalde punten van elkaar verschillen, zoals de wijze van verhitting, de grootte, inhoud, capaciteit en afmetingen van de grill. Bij het maken van een keuze voor een grill oven of een bbq grill dient u uiteraard ook rekening te houden met het beschikbare budget. Een grill is namelijk al verkrijgbaar in de lagere prijsklasse; de prijs loopt afhankelijk van de eigenschappen en functies verder op.

Grill oven

De functies van een grill oven

Een grill in de vorm van een grill oven kan over verschillende eigenschappen beschikken met een specifieke bereidingsfunctie. In elk geval biedt een oven met grill uitgebreide mogelijkheden om gerechten te bereiden. Een grill met ventilatie in de oven biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om vlees en gevogelte op een gezonde wijze te braden. Zelfs lamsbouten worden prima doorbakken evenals grote stukken rundvlees. Vismoten krijgen een knapperig korstje, terwijl ze toch zacht aan de binnenkant blijven. Verder is de grill bij uitstek geschikt voor het gratineren van ovenschotels.

Een grill oven kan dus gebruikt worden voor het bereiden van verschillende gerechten, waarbij de grill zowel voor gaarheid als knapperigheid garant staat. Zelfs groente kan prima in de grill worden bereid. Geschikte groentesoorten voor in de grill oven zijn onder meer paprika's, courgettes en aubergines. Tegenwoordig beschikt de grill oven meestal ook over een grillelement aan de bovenzijde. Bovendien hebben de meeste ovens tegenwoordig een braadspit. In dat geval kunt u bijvoorbeeld een heerlijk stukje vlees zoals kip op het braadspit bevestigen, die vervolgens in de grill oven ronddraait en gelijkmatig aan alle kanten gegrild wordt. Een grill oven voor in de keuken is overigens niet te vergelijken met bijvoorbeeld een bbq grill, waarmee voedsel in de buitenlucht kan worden bereid.

Bbq grill

Bbq grill: elektrisch of gas?

Wanneer u op zoek bent naar een grill als barbecue zijn er vele mogelijkheden. In de eerste plaats zijn er verschillen in de wijze van verhitting. Een bbq grill kan werkzaam zijn op gas maar een elektrische uitvoering behoort ook tot de mogelijkheden. Dan is er nog de traditionele grill, waarbij gebruik wordt gemaakt van houtskool of briketten. Tegenwoordig geven veel consumenten de voorkeur aan een grill die werkt op gas of aan een elektrische grill.

De traditionele bbq grill wordt tegenwoordig minder vaak gebruikt. Dat komt vooral doordat er eerst meerdere handelingen moeten worden verricht om te zorgen dat het houtskool of de briketten in de bbq grill hitte gaan afgeven. Voordat deze grill daadwerkelijk gebruikt kan worden, gaat er dus wat tijd over heen. Dat is bij een elektrische - of gas grill niet het geval, want deze zijn direct klaar voor gebruik. De bbq gril met kolen wordt nog wel aangeschaft door consumenten die af en toe een keer van de grill gebruik maken. De trend is echter, dat de elektrische - of gasgestookte grill steeds meer terrein wint. Juist door de gebruiksvriendelijkheid van deze bbq grill, wordt er steeds vaker eten in de tuin bereid. In elke serieuze buitenkeuken hoort tegenwoordig dan ook een grill aanwezig te zijn, in welke vorm dan ook.

Kooptips

Tips bij het kopen van een grill

Bij het kopen van een grill dient u met verschillende aspecten rekening te houden. Bij een grill oven is het bijvoorbeeld handig om op de afmetingen en de inhoud van de oven te letten. Enerzijds moet de grill oven in uw keuken passen, terwijl de grill oven anderzijds groot genoeg moet zijn om uw gerechten te bereiden. Verder is het praktisch wanneer de grill oven over verschillende roosterstanden beschikt. Elk gerecht heeft namelijk weer een andere grillintensiteit nodig en met diverse roosterstanden wordt daartoe de mogelijkheid geboden. Maakt u in uw grill oven graag gebruik van een draaiend spit, dan ligt het voor de hand om bij het kopen van een grill ook daar rekening mee te houden.

Bij het kopen van een bbq grill moet u weer op andere zaken letten. Bij een bbq grill kan het bijvoorbeeld handig zijn dat het apparaat over wielen beschikt of in elk geval eenvoudig verplaatsbaar is. Dit is vooral praktisch als u de bbq grill in de tuin niet steeds in het zicht wilt hebben staan of als u er maar sporadisch gebruik van maakt. Belangrijk bij de keuze voor een bbq grill is bovendien dat het apparaat vervaardigd is van weersbestendig materiaal.