>

Wasdrogers

Buying guide wasdroger droger condensdroger

Tips

Een wasdroger is ideaal om in huis te hebben. Met een droger in huis heeft u namelijk altijd de garantie, dat de was binnen korte tijd volledig droog is. Er zijn tegenwoordig energiezuinige wasdrogers te koop, zodat de tijd van hoge gebruikskosten van een wasdroger inmiddels voorbij is. Bij de aanschaf van een droger of condensdroger kunt u bovendien rekening houden met de tips over trommelinhoud, het energieverbruik en de verschillende droogprogramma’s.

Wasdrogers

Keuze uit verschillende soorten wasdrogers

Een wasdroger is verkrijgbaar in een aantal verschillende soorten. Een condensdroger is een voorbeeld van een bepaald type droger. Bij een condensdroger zal de vochtige lucht in een daarvoor dienstdoend bakje worden opgevangen. Overigens zijn er tegenwoordig ook veel condensdrogers waarbij het condenswater afgevoerd kan worden via een afvoerslangetje dat in de afvoerpijp van de wasmachine geplaatst kan worden. Een ander type wasdroger is de luchtafvoerdroger. Voor dit type droger moet er wel een opening naar buiten beschikbaar zijn, want de vochtige lucht moet door een slang naar buiten worden afgevoerd.

De warmtepompdroger is het type energiezuinige wasdroger, die de lucht door middel van een geïntegreerde warmtepomp verwarmt. De aanschafprijs van deze wasdroger ligt overigens wel fors hoger dan de prijs van een condensdroger. Daar staat echter het lage energieverbruik tegenover. Dan is er nog een ander type wasdroger, namelijk de gasgestookte wasdroger die ook zuinig is in het energieverbruik. Voor het gebruik van deze wasdroger is wel een speciale gasaansluiting nodig. Aangezien niet veel huishoudens over een dergelijke aansluiting beschikken wordt dit type wasdroger niet zo veel verkocht. Als u uw keuze voor een bepaald type wasdroger hebt gemaakt, kunt u vervolgens aandacht besteden aan het energieverbruik van de droger.

Energieverbruik

Let bij het kopen van de wasdroger op het energieverbruik

Het is natuurlijk het voordeligste als u de was altijd buiten aan de lijn kunt hangen. Helaas is dat door de vele regenval niet altijd mogelijk, waardoor een wasdroger in huis uitkomst moet bieden. Een wasdroger verbruikt weliswaar veel energie maar door aandacht te besteden aan het energieverbruik van de wasdroger houdt u de energiekosten zelf onder controle. U kunt bij het zoeken naar een elektrische droger of condensdroger letten op de energieklasse van de droger.

De energieklasse is namelijk bepalend voor het energieverbruik van de wasdroger. U kunt dus nagaan of een wasdroger energiezuinig is door te kijken in welke energieklasse de door u geselecteerde droger valt. Daarbij kunt u ervan uitgaan dat een wasdroger met energieklasse A het zuinigste apparaat is. Er worden echter ook nog altijd wasdrogers aangeboden in energieklasse B of C. Zo'n droger verbruikt veel meer energie, met als gevolg hogere energiekosten. Hoewel een zuinige wasdroger of condensdroger dus wellicht duur is in aanschaf, verdient zo'n droger zichzelf door een lagere energierekening zeker weer terug. Per droogbeurt wordt er bij een wasdroger in energieklasse A namelijk veel minder elektriciteit verbruikt. Ook het soort wasdroger kan invloed hebben op het energieverbruik. Een warmtepompdroger of een gasgestookte wasdroger is in dit opzicht aan te raden.

Trommelinhoud

Wat wordt de trommelinhoud van uw wasdroger?

Bij het kopen van een wasdroger is het zeker aan te raden om te letten op de trommelinhoud van de droger. De trommelinhoud van de wasdroger bepaalt namelijk hoeveel wasgoed er tegelijk in gedroogd kan worden. De trommelinhoud van een wasdroger of een condensdroger wordt aangegeven in het aantal kilo's. Doorgaans beschikken de meeste drogers over een inhoud van zes of zeven kilo. Dat is in principe voldoende voor een meerpersoonshuishouden maar wellicht weer teveel voor een eenpersoonshuishouden. U kunt in dat laatste geval prima een wasdroger kopen met een trommelinhoud van bijvoorbeeld vier of vijf kilo.

Een grote trommelinhoud van de wasdroger, betekent dat de was sneller droog zal zijn. Door de grote inhoud zal er namelijk makkelijker lucht tussen de kleding door kunnen gaan, wat het droogproces bevordert. Bovendien heeft een wasdroger met een grote inhoud het positieve effect dat kleding er minder gekreukeld uitkomt. Verder is een grote vulopening van de wasdroger vooral handig bij het uit de droger halen van het grote wasgoed, zoals beddengoed. Overigens is het heel verstandig om de inhoud van de wasdroger af te stemmen op de beschikbare trommelinhoud van de wasmachine. De inhoud van de droger of condensdroger moet dan minimaal gelijk zijn of zelfs meer.

Droogprogramma

De verschillende droogprogramma's van een wasdroger

Bij de aanschaf van een wasdroger kunt u rekening houden met het aantal droogprogramma's waarover de droger beschikt. Een wasdrogers kan namelijk over een zeer uitgebreid of juist zeer beperkt aantal programma's beschikken. Indien u veel wollen kledingstukken draagt, dan is het bijvoorbeeld bijzonder handig dat de wasdroger over een speciaal wolprogramma beschikt. Wanneer u geen liefhebber van strijken bent, dan is het heel prettig dat de wasdroger van een stoomprogramma is voorzien. In dat geval kan een condensdroger met stoomfunctie uitkomst bieden. Het wasgoed zal dan nagenoeg strijkvrij uit de wasdroger tevoorschijn komen, waardoor u nauwelijks meer hoeft te strijken. Overigens beschikken vrijwel alle wasdrogers over een anti-kreukfase maar biedt een stoomfunctie een betere garantie voor strijkvrij droog wasgoed.

Een wasdroger met vochtigheidsmeting zal zelf beoordelen of het wasgoed in de droger al op de gewenste droogtegraad is gekomen. Zo wordt voorkomen dat het wasgoed onnodig lang wordt gedroogd in de wasdroger en blijft de kwaliteit van het wasgoed gewaarborgd. Een droger met het programma vochtigheidsmeting is daardoor ook energiezuiniger. Het droogprogramma draait namelijk net zolang tot het nodig is en stopt dan automatisch. Andere wasdrogers zijn soms voorzien van een tijdsinstelling, waardoor elk droogprogramma een vastgesteld aantal minuten draait.