>

Ovens

Buying Guide Ovens

Koopadvies bij de aanschaf van een oven

Bij de aanschaf van een oven heeft u een ruime keuze uit talloze modellen, die in uiteenlopende prijsklassen worden aangeboden. Gezien het grote aanbod van verschillende ovens en het feit dat u naast een standaard oven ook voor een hetelucht oven of inbouw oven kunt kiezen, is het handig om gebruik te maken van dit koopadvies bij de aanschaf van een oven.

Ovens

Type oven kiezen

”inbouwoven”Een oven is een fantastisch apparaat in de keuken, waarmee allerlei gerechten kunnen worden klaargemaakt. De oven heeft een onmisbare plaats in de keuken verworven en kent tegenwoordig uitgebreide functies. Er zijn verschillende soorten ovens op de markt, variërend van een hetelucht oven tot een inbouw oven en van een klassieke gasoven tot een multifunctionele oven. Een klassieke gasoven werkt op basis van verwarming van de bovenwand en de onderwand. De moderne varianten hierop zijn uitgerust met een functie waarmee bovenverwarming of onderverwarming afzonderlijk kan worden ingesteld.

De multifunctionele oven is tegenwoordig erg populair. Dit type oven beschikt namelijk ook over andere manieren van verwarming, waarmee gerechten bereid kunnen worden. De hetelucht oven werkt op basis van circulatie van hete lucht, waardoor de oven wordt verhit en er een gelijkmatige temperatuur in de oven ontstaat. Deze oven is bijzonder geschikt om een grote hoeveelheid vlees op gelijkmatige wijze te garen. Een ander type oven is de stoomoven, waarmee smaak, structuur en kleur van het gerecht optimaal behouden blijven. Voor alle type ovens geldt overigens dat deze ook in de vorm van een inbouw oven beschikbaar zijn. Bij de keuze van een type oven kunt u verder rekening houden met de gewenste functies van de oven voor het bereiden van gerechten.

Functies

Functies van de oven

”losseEen oven heeft als belangrijkste functie het bakken of grillen van voedsel. De meeste ovens, zoals een hetelucht oven of inbouw oven, beschikken over zowel bak- als grillfuncties. Daarnaast zijn er ook nog andere belangrijke functies, waar u bij de aanschaf van een oven de nodige aandacht aan kunt besteden. Een oven beschikt uiteraard over standaardfuncties zoals binnenverlichting, om tijdens het bak- of grillproces de voortgang in de gaten te kunnen houden. Verder is een draaispit bijzonder handig in een oven met grill, zodat een stuk vlees op gelijkmatige wijze gaar kan worden en bovendien van een krokant korstje wordt voorzien.

Een hetelucht oven beschikt veelal over een ontdooifunctie. De lucht in de oven wordt tot boven kamertemperatuur verwarmd, waarna de ventilator de verwarmde lucht gelijkmatig verspreidt. Verder kan een inbouw oven over een versnelde voorverwarmfunctie beschikken, die vooral het gemak dient en waarmee snel een ovengerecht in de oven geplaatst kan worden. Het is ook ideaal als de oven beschikt over een tijdsinstelling. Met deze functie kunt u zelf bepalen wanneer de oven in werking wordt gezet en na hoeveel tijd het proces gestopt moet worden. Verder kunnen ovens uitgerust zijn met een inwendige koeling, waarmee voorkomen wordt dat de ovendeur aan de buitenzijde te heet wordt.

Accessoires

Accessoires voor de oven

”braadslee”Bij het kopen van een oven, of dat nu een hetelucht oven is of een inbouw oven, wordt standaard een aantal accessoires meegeleverd. Hierbij kunt u denken aan een rooster, een braadslede of een bakplaat, die als losse onderdelen van de oven beschouwd worden. Ook een draaispit voor het grillen van een kip kan een accessoire zijn, die bij het kopen van een oven wordt meegeleverd. Daarnaast zijn er echter ook nog tal van andere accessoires beschikbaar, waar u zelf een keuze uit kunt maken. De meeste fabrikanten bieden bij hun oven bijpassende accessoires aan, zodat u een divers aanbod tot uw beschikking heeft.

Eén van de praktische accessoires, die bij de aanschaf van een oven ook kan worden gekocht, is een vleesthermometer. Bijzonder is de vleesthermometer, die aan de oven is gekoppeld. U hoeft alleen maar de thermometer in het vlees te prikken en op het moment dat het vleesgerecht de juiste gaarheid heeft bereikt, zal de oven zichzelf uitschakelen. Een pizzasteen is een accessoire, die bij uitstek geschikt is als u vaak zelf pizza’s in de oven klaarmaakt. Dat kan in de inbouw oven of hetelucht oven, waarbij de pizzasteen ervoor zorgt dat de pizza op traditionele Italiaanse wijze klaargemaakt wordt.

Plaatsing

Plaats van de oven in de keuken

”pizzasteen”Bij de aanschaf van een inbouw oven zal in veel gevallen de plaats van de oven al bepaald zijn. Dat is bijvoorbeeld van toepassing als een bestaande oven vervangen moet worden door een nieuwe inbouw oven. De keuze wordt ook beperkt indien de oven deel uitmaakt van het fornuis. Bij het kopen van een losse oven heeft u meer mogelijkheden om de plaats in de keuken te bepalen. U houdt dan een grote keuzevrijheid en u kunt uw creativiteit de vrije loop laten en uit vele beschikbare modellen kiezen. U heeft dan meerdere mogelijkheden om de oven van uw keuze, bijvoorbeeld een hetelucht oven, te plaatsen waar ú wilt!

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de hetelucht oven op ooghoogte te plaatsen indien daar ruimte voor is in de keuken. Dat heeft als voordeel dat u niet steeds hoeft te bukken om het gerecht in de oven te plaatsen en er weer uit te halen. Een inbouw oven kan, indien daar de gelegenheid toe bestaat, perfect op ooghoogte in een keukenmeubel worden geplaatst. Indien u een kleine oven koopt, dan heeft u zelf de keuze waar u het apparaat gaat plaatsen. De meeste ovens hebben een breedte van zestig centimeter, maar er zijn ook compactere ovens beschikbaar die bijvoorbeeld ideaal zijn om in een kleine keuken te plaatsen.