>

Stofzuigers

Informatie Gids Stofzuigers

Een stukje geschiedenis

Het is moeilijk voor te stellen dat de eerste stofzuigers loodzware machines waren die met paard en wagen van huis naar huis werden gereden. Stofzuigen was een dure aangelegenheid en aanvankelijk alleen voorbestemd voor de rijken. Tegenwoordig is dat gelukkig wel anders, maar het duurde nog lang voordat de stofzuiger echt ingeburgerd raakte. Met de komst van vaste vloerbedekking, steeg ook de vraag naar stofzuigers. Tegenwoordig hebben de meeste huishoudens een reguliere stofzuiger en vaak ook nog een handstofzuiger voor het opruimen van klein vuil, of het schoonmaken van de auto. Maar zo klein als de keuze vroeger was, zo groot is de keuze nu. In deze informatie gids leest u welke stofzuigervarianten er zijn en waar u bij de aankoop van een stofzuiger rekening mee moet houden.

Stofzuigervarianten

Cilinderstofzuiger
”Cilinderstofzuiger” De cilinderstofzuiger is het meest populaire model op de Europese markt; de motor en de stofopvang bevinden zich in aparte delen van de stofzuiger. De cilinderstofzuiger ligt op de grond, en wordt op wieltjes voortgetrokken; met een lange slang wordt het stof opgezogen. De allereerste cilinderstofzuiger, had geen wieltjes, maar twee glijders, de cilinderstofzuiger wordt daarom ook wel sledestofzuiger genoemd. Omdat een cilinderstofzuiger werkt met een stofzuigerslang kan het zijn dat het stofzuigen meer stroom kost dan een rechtopstaand model, waar de afstand tussen zuigmond en stofzak/stofbak veel korter is. Toch zijn de meeste cilinderstofzuigers tegenwoordig dermate efficiënt en zuinig dat dit nauwelijks nog het geval zal zijn. Anders dan bij een rechtopstaand model hoeft u zelf niet het hele gewicht van de stofzuiger te dragen, ook zijn cilinderstofzuigers wendbaarder en kunt u dankzij de stofzuigerslang en hulpstukken, makkelijker moeilijke plekken schoonmaken.

Rechtopstaande stofzuiger
Bij een rechtopstaande stofzuiger bevindt de stofzak/stofbak zich aan de stang van de stofzuiger; de zuigmond bevindt zich gelijk onderaan de stang. Omdat men het hele gewicht van de stofzuiger met de hand moet verplaatsen, is de capaciteit van dit model vaak niet zo groot, zo wordt voorkomen dat de stofzuiger te zwaar wordt. Sommige rechtopstaande stofzuigers hebben zo'n grote zuigmond dat het hele gewicht hierop kan rusten. Deze stofzuigers zijn perfect voor het schoonmaken van grote oppervlakten, maar minder geschikt voor het stofzuigen van moeilijk bereikbare plekken. Soms wordt de rechtopstaande stofzuiger gecombineerd met een kruimelstofzuiger, deze stofzuigers kunnen met een accu opgeladen worden en hebben dus geen snoer. Het grote voordeel van de rechtopstaande stofzuiger is dat hij makkelijk op te bergen is. Andere namen voor dit model stofzuiger zijn: steelstofzuiger, stokstofzuiger en sweeper.

Tonstofzuiger
”Tonstofzuiger” De tonstofzuiger, ook wel dustbin stofzuiger, heeft een stofbak in de vorm van een ton. De motor zuigt de lucht uit deze ton en vervolgens valt het vuil erin. Omdat dit type stofzuiger vaak ook (beperkt) water op kan zuigen, wordt hij ook nat & droog zuiger, of alleszuiger genoemd. Ook de term 'cyclonische stofzuiger' heeft betrekking op tonstofzuigers. Het woord 'cyclonisch' slaat op de wijze waarop het vuil van de luchtstroom wordt gescheiden. Omdat bij een tonstofzuiger de kleinste deeltjes, zoals pollen en allergenen, niet altijd even goed opgevangen worden, is het gebruik van een goed filter extra belangrijk. Veel tonstofzuigers hebben de mogelijkheid de luchtrichting te veranderen, zodat hij ook kan blazen; heel handig voor luchtbedden en opblaasboten.

Handstofzuiger
Voor kleiner vuil en kruimels is er de handstofzuiger. Met name de Kruimeldief, een handelsmerk van Black & Decker is een bekende handstofzuiger. Een handstofzuiger werkt vaak op batterijen, of een accu die opgeladen wordt in een oplaadstation. De autostofzuiger, ook een soort handstofzuiger, kan opgeladen worden in het aanstekercontact. Omdat een snoer ontbreekt, kan een handstofzuiger gemakkelijk in het hele huis gebruikt worden, maar de capaciteit is niet groot. Het vuil komt terecht in een klein reservoir dat u in de prullenbak kunt legen. Er zijn handstofzuiger voor zwaar gebruik en gewoon gebruik, er zijn zelfs handstofzuigers die ook vocht op kunnen zuigen. De mogelijkheden van een handstofzuiger zijn vooral afhankelijk van de bijgeleverde hulpstukken.

Robotstofzuiger
”Robotstofzuiger” Met robotstofzuigers wordt het werk tot het minimum beperkt. Een robotstofzuiger kan zelfstandig over de vloer bewegen en door middel van sensoren obstakels, maar bijvoorbeeld ook een trapgat, ontwijken. Sommige robotstofzuigers hebben sensoren die bijzonder vieze plekken kunnen detecteren. Een robotstofzuiger laadt zichzelf op bij een oplaadstation, dat het automatisch opzoekt als zijn taak voltooid is, of als de accu bijna leeg is. Een indicator geeft aan wanneer de stofzuiger geleegd moet worden. De manier waarop een robotstofzuiger een ruimte reinigt, verschilt per merk. De Electrolux Trilobite brengt bijvoorbeeld de kamer in kaart en maakt deze vervolgens systematisch schoon. De iRobot Roomba werkt met verschillende algoritmes en kan een kamer bijvoorbeeld spiraalsgewijs schoonmaken. Een robotstofzuiger is niet goedkoop, maar kan veel werk uit handen nemen. Hij wordt echter niet aanbevolen voor een grondige schoonmaakbeurt.

Stofzuiger met of zonder stofzak

Er zijn stofzuigers met een stofzak en er zijn stofzuigers met een stofbak, beiden hebben zo hun voordeel. Een stofzak vangt wat beter kleine stofdeeltjes op dan een stofbak, een stofzuiger met stofbak heeft daarom betere filters nodig, en ook deze moeten regelmatig vervangen worden. Een stofbak laat zich echter wat makkelijker legen, en kan steeds opnieuw worden gebruikt, u hoeft dus niet elke keer nieuwe stofzuigerzakken te kopen. Stofzuigerzakken zijn vaak uniek per merk en model, daarom is het soms moeilijk de juiste stofzuigerzakken te vinden, vooral naarmate een stofzuigermodel wat ouder wordt. Ook stofzuigerzakken kunnen in kwaliteit verschillen. Kies bij voorkeur een stofzuiger met stevige zakken, die weinig tot geen stof lekken, dan hoeft u de binnenkant van de stofzuiger niet te reinigen en blijven pollen en allergenen waar ze horen: in de stofzak. Tegenwoordig worden ook weer herbruikbare stofzakken gemaakt, deze moeten wel regelmatig gewassen worden. Voor wie milieubewust schoon wil maken zijn er de recyclebare stofzakken. Mocht u echt niet kunnen kiezen tussen een stofzuiger met of zonder stofzak, dan zijn er ook nog stofzuigers die beide mogelijkheden ondersteunen.

Filters

Uitblaasfilter
Wanneer u stofzuigt, worden kleine stofdeeltjes, waaronder allergenen en pollen, opgezogen en naar de stofzak op stofbak verplaatst. Helaas blijven ze daar niet altijd, door de werking van de stofzuiger kunnen deze stofdeeltjes weer de kamer in worden geblazen. Dat betekent dat de pollen en allergenen die eerst veilig in het tapijt zaten, nu weer in de lucht zitten; dit kan erg vervelend zijn voor mensen die astmatisch zijn, of last hebben van een huisstofmijtallergie. Door middel van uitblaasfilters kunnen deze kleine stofdeeltjes tegen worden gehouden. Er zijn allerlei soorten filters, maar als u goede, hygiënische filters zoekt, dan komt u al snel de HEPA (High-Efficiency Particulate Air) filters tegen, deze zijn uitermate geschikt om kleine stofdeeltjes tegen te houden. Er zijn verschillende klassen van HEPA filters; hoe hoger de klasse (uitgedrukt in een cijfer en nummer), hoe beter de filtering. Zorg dat u het uitblaasfilter elke 6 maanden vervangt; er zijn ook uitwasbare filters, deze dient u regelmatig te wassen. Let er bij het (terug)plaatsen op dat u het filter goed bevestigt, als er lucht langs kan ontsnappen, is een filter nutteloos.

Motorfilter
Naast deze filters zijn er ook nog motorfilters die moeten voorkomen dat stof de motor in wordt gezogen, en zo de prestaties van de stofzuiger vermindert. Dit filter wordt tussen de stofzak en de motor geplaatst en moet regelmatig worden vervangen of gereinigd. Bij stofzuigers zonder stofzak is het motorfilter vaak geïntegreerd met de stofbak, deze kunt u niet verwijderen.