Speelgoed

Speelgoed informatiegids

Speelgoed

Iedereen weet dat spelen goed is voor kinderen. Na een dag op school, in het weekend of op vakanties, het is belangrijk dat een kind zich kan ontwikkelen door met speelgoed te spelen of dingen te bouwen. Ook verkleden en toneelspelen vinden veel kinderen leuk en geeft ze de kans hun eigen verhalen te maken en na te spelen.

Omdat er zo vreselijk veel speelgoed te koop is, kan het soms moeilijk zijn het meest geschikte speelgoed te vinden. Of het nou voor uw eigen kind is of als kado. Bedenk van te voren hoe het kind het liefst speelt en met wie en vind voor ieder kind bijpassend speelgoed.

Welk speelgoed?

Babyspeelgoed helpt uw baby de wereld te ontdekken. Speelgoed voor de allerjongsten is geschikt om aan te raken, op te bijten of te schudden. Het meest aansprekend voor een baby is speelgoed met felle kleuren en verschillende texturen en vormen...

Rammelaars zijn als leuk voor kinderen vanaf de geboorte. Als een baby wat ouder is, is speelgoed voor in bad vaak een groot succes. Denk bijvoorbeeld aan boekjes die mee in bad kunnen.

Spelenderwijs leren: creatief en muzikaal speelgoed

Creatief en muzikaal speelgoed is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen voor hun begrip maar om hun creatieve vaardigheden verder te ontwikkelen.

Er is grote diversiteit op dit gebied. Van kleine piano's of drumstellen tot pottenbakkerstafels.

Volwassen zaken in kleine maten

Kinderen vinden het vaak leuk om grote mensen na te doen en winkeltje te spelen of postkantoortje. Koken voor poppen en knuffels of de pop mee uit wandelen nemen in een poppenwagen. Voor kinderen die hiervan houden zijn er kinderserviesjes, kassa's, laptops en nog veel meer...

Spelen met de familie: bordspellen

Bordspellen kunt u spelen met familie of vrienden. Bordspellen zijn er in allerlei soorten voor alle leeftijdsgroepen. Er zijn spellen die een beroep doen op vaardigheden of motoriek als mikado of spellen als Scrabble die goed zijn voor hun woordenschat. Maar er zijn ook strategie spellen zoals Risk of Stratego waarbij logisch nagedacht moet worden.

Verder is het natuurlijk altijd leuk om te kaarten, te schaken of te dammen. Veel bordspellen zijn gemaakt voor volwassenen maar kunnen ook door kinderen gespeeld worden. Daarnaast zijn er ook spellen die speciaal voor kinderen ontwikkeld zijn.

Logica voor kleine ingenieurs: bouwspeelgoed

Speelgoed waarmee kinderen kunnen bouwen zijn goed voor hun fantasie, logica en concentratie. Er zijn veel verschillende soorten; van houten blokken tot kunststof bouwstenen van Lego. Voor oudere kinderen is er Meccano dat in elkaar gezet moet worden met schroeven.

Sportief speelgoed: buitenspeelgoed en sport

Buiten spelen is leuk en goed voor alle kinderen. Lekker rennen en uitrazen met vriendjes, schommelen of touwtje springen. Fietsen of vliegeren op het strand. Als het weer het toelaat is er niets zo leuk als buitenspelen!

Modern speelgoed: video spelletjes en multimedia games

Er is een groot aanbod educatieve games voor console of computer. Daarin spelen bekende TV karakters als Dora, Bob de Bouwer of Diego een rol. Er zijn spellen voor kinderen vanaf een jaar of 3 waarmee ze kunnen leren rekenen, kleuren en dieren herkennen.

Technisch speelgoed: modelbouw & treinen

De meeste jongens, en natuurlijk ook sommige meisjes, vinden vliegtuigen, treinen, helikopters, auto's en boten fantastisch. Met modelbouw dozen zijn deze allemaal na te bouwen. Dit speelgoed is echter niet geschikt voor kleinere kinderen maar vooral voor kinderen vanaf 12 jaar.

Voor kleinere kinderen zijn er elektrische treinen en simpelere modellen om na te bouwen.

Verkleden: circusarties, tovenaar of prinses.

Veel kinderen vinden het leuk om zich te verkleden, toneel te spelen of opvoeringen te maken. Een verkleedpak voor een cowboy, indiaan, piraat, fee of zwarte piet is altijd een leuk kado. Bijpassede schmink voor jonge kinderen maakt de verkleedpartij compleet.

En voor kleine goochelaars zijn er goocheldozen of boeken met trucs zodat het een echte goochelshow kan worden.

Waar op te letten?

Voorschriften

- Baby's of grote jongens - de keus voor speelgoed is met name afhankelijk van leeftijd

Fabrikanten van speelgoed geven een leeftijdsaanduiding op de verpakking. Als er op de verpakking staat dat een product niet geschikt is voor kinderen onder een bepaalde leeftijd, kan het zijn dat er losse of kleine onderdelen aan zitten die het speelgoed gevaarlijk maken voor de kleinste kinderen.

- Veiligheidsvoorschriften

Een CE is verplicht en geeft aan dat het speelgoed voldoet aan Europese standaarden. Daarnaast moet de naam, het adres en telefoonnummer van de fabrikant genoemd worden. U kunt beter geen speelgoed kopen die niet door officiële kanalen gedistribueerd is omdat dan niet duidelijk is of het speelgoed veilig is. Bij de aankoop van verkleedkleren en make-up moet u goed kijken naar materiaal en samenstelling.

- Speelgoed op batterijen of oplaadbaar

Elektrisch speelgoed heeft batterijen of een oplader nodig. Bij de meeste speelgoed wordt geen batterijen bijgeleverd.

Details

- Genoeg ruimte - Afmetingen van speelgoed

Sommig speelgoed als treinen, schommels of glijbanen en speelhuisjes neemt veel ruimte in beslag. Om verrassingen te voorkomen kunt u het best voor aankoop controleren of er voldoende ruimte is voor het speelgoed.

- Meisje of jongen?

Het meeste speelgoed is geschikt voor meisjes en jongens. Al zijn de meeste jongens vaak wel minder geinteresseerd in poppen en knuffels en de meeste meisjes minder in auto's en lego.

- Gezelschapsspellen

Bij gezelschapspellen staat het aantal spelers vermeld op de doos. Dit is het geval bij bordspellen en computer spellen games.

- Organisch en verantwoord speelgoed

Bij de keus voor het materiaal van speelgoed valt hout meer aan te raden dan plastic. En speelgoed dat gemaakt is door een ambachtsman is vaak leuker dan speelgoed dat gemaakt is in China. Er zijn veel speelgoedwinkels gespecialiseerd in verantwoord speelgoed dat soms van gerecycled materiaal gemaakt is.

Opbergen, meenemen of opladen

Thuis: opbergdozen en kasten

Om ervoor te zorgen dat uw huis er niet iedere dag uitziet als een slagveld waardoor u uw nek zou kunnen breken, kunt u een speciale kast of opbergdoos voor speelgoed kopen.

Batterijen en opladers

Elektisch speelgoed verbruikt soms veel energie. Kies oplaadbare batterijen, dit kost u meer bij aanschaf maar scheelt enorm op de lange termijn.

Speelgoed meenemen

Koop een handige stevige tas waarin het speelgoed meegenomen kan worden naar logeerpartijen of op vakantie.